+ Képzőművészet

Vérvörös képpel a szenvedés és a pusztítás ellen –Tanúságtétel a Kossuth téren Picasso Guernicájával

Hazai művészek közösen összeállítanak egy hatalmas, vérvörös képet. A magyar Guernica több mint húsz művész közös alkotása lesz. Az alkotók reménye szerint végső helyét Aleppóban találja meg, ha Szíriában véget ér a polgárháború.

1937-ben Picasso megfestette a Guernicát, amelyet a spanyol polgárháború borzalmai ihlettek. A mű azóta az értelmetlen és embertelen agresszió, a szenvedés és a pusztítás szimbólumává vált. Magyar művészek egy csoportját Aleppo bombázása arra ihlette, hogy Tanúságtétel címmel művészeti performanszot tartsanak szeptember 30-án délben, az ország főterén, a budapesti Kossuth téren.

Horgas Péter díszlettervező elmondta: közösen összeállítanak egy hatalmas, vérvörös képet. A magyar Guernica több mint húsz művész közös alkotása lesz. A művet a Lásd meg az embert! elnevezésű demonstráció háttereként használják majd.

A magyar Guernicát a tervek szerint külföldön is bemutatják. Az alkotók azt remélik, hogy a kép végső helye Aleppóban lesz, ha Szíriában véget ér a polgárháború.

Horgas Péter Facebook-felhívása:

Kedveseim!
A  Kossuth téren, 12-kor, a déli harangszó idején harmincan összegyülekezünk és Tanúságtételt teszünk.  Egy hatalmas, 30 különböző darabból álló, vérvörös felületet, 3,49 x 7,77 (a Guernica nagysága) varrunk össze, megemlékezve az aleppói bombázások, gyilkolások, a menekülés, a hazátlanság áldozatairól. A szertartás méltóságát szeretnénk mindvégig megőrizni. Szívesen és szeretettel várjuk minden olyan kedves ismerősünket, barátunkat, aki szeretne néhány öltéssel hozzájárulni közös akciónkhoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top