+ Irodalom

A mellbimbó szélére izgatottan ücsörgő fekete macskát rakatott

Új divatőrület rántotta magával az arra érzékenyeket. Míg Párizsban a harisnyára festett masnis macska hozta izgalomba a kandúrokat, addig a londoni nők a karok és mellek tetovírozásában jeleskedtek…

Furcsa történetek a XX. század a magyar sajtó cikkei alapján – 1919

október, Csehország – A pilseni Skoda Művek megbízást kapott a franciáktól a háborúban elpusztított nagy mennyiségű gép legyártására; természetesen francia alapanyagból. Az egyik szerelő két anyacsavart vitt haza a gyárból, és vacsora után letette az asztalra. Kíváncsi volt, ki tudja-e választani az asszony, hogy melyik a francia.

október, Lengyelország – A swinemündei fürdőszezonban népszerű előadásokat tartott egy vándorcirkusz. A nézők számára nagy vonzerőt jelentett, hogy a cirkusz egyik föllépője nap közben maga is velük fürdőzött, majd a fövenyen elterülve szárítkozott. A hírre sokan vásároltak belépőt, hogy lássák a formás artistanőt, pedig a vízimádó fürdővendég csak egy elefánt volt.

október, Németország – Berlin növekvő autóforgalma és a terjedő bűnözés egyre több ismeretlen áldozatot követelt. Hogy kilétük földerítésére nagyobb esélyük legyen, a törvényszéken létrehozták a tetemnéző intézetet, ahol hűtött környezetben, kihúzható vas rácsozatra fektetve szemlézhették a hullákat. Néhányan naponta többször is jelentkeztek a dermesztő látványosságra.

november, Európa – Az energiatakarékosság jegyében új konyhai eszköz, a főzőláda hódított Európában. A főzőláda gyakorlatilag egy szénával bélelt faláda, amely jó hőszigetelő képességekkel bír. A használati utasítás így szólt. Forraljuk föl a levest, majd kapjuk le a tűzről, és rohanjunk vele a főzőládához, belehelyezve rácsukjuk a tetejét, és az étel néhány óra alatt magától megfő. A főzőláda bolti ára nagyon magas volt, de csak a kétbalkezesek nem tudták otthon elkészíteni deszkából, szögből és szénából.

november, Egyiptom – A háborús szövethiány rákényszerítette az egyiptomiakat, hogy előkeressék az ősi szerszámokat, és kezdetleges szövőkerekekkel szőjék meg a pamutot. Ennek legjobban a gyerekek örültek, behúzódtak a fal tövéhez, és tátott szájjal bámulták, hogy hirtelen milyen klassz játékot találtak ki a szüleik.

november, Anglia – Új divatőrület rántotta magával az arra érzékenyeket. Míg Párizsban a harisnyára festett masnis macska hozta izgalomba a kandúrokat, addig a londoni nők a karok és mellek tetovírozásában jeleskedtek. Párizs és London között az a manchesteri fiatalasszony épített divathidat, aki a mellbimbó szélére izgatottan ücsörgő fekete macskát rakatott. Sokan szerették volna tejjel kínálni.

december, Németország – Berlinben új társasjáték hódított. Az óraszerkezethez hasonló, rugóval felhúzható autókat miniatűr autópályán versenyeztették, és akié a legtovább bírta a köröket, az vitte az ötmárkás téteket. A játék az órásmestereket nem ragadta magával.

december, India – Bombay tengerbe nyúló félszigetén angol és hindu villák között vitt az út a Hallgatás tornya felé. Az öt toronyból álló épület egy-egy tornyába, amely három gyűrűre oszlott, csak az elhunyt és a pap léphetett be. A külső gyűrű a férfiaké, a középső a nőké, a belső a gyerekeké. Mihelyt a tetem a toronyba került, dögkeselyűk csaptak le rá, és alig egy óra alatt csak a csontok maradtak belőle, amelyek az esővizet gyűjtő tárnákba hullottak. Fertőző járványok idején jó pénzért vásárolt példányokkal növelték a ragadozók létszámát.

december, Magyarország – A háborúban megcsonkolt, lerokkant férfiak cigaretta és dohány árusításával próbáltak pénzhez jutni. Igaz, az ő szivarjaik és cigaretta-különlegességeik jóval többe kerültek, mint máshol, de aki vásárolt belőlük, azt nem csak a dohányfüst iránti vágy fűtötte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top