+ Színház

Kiállítás az első magyar bábszínházról

Mitől volt közkedvelt egy bábszínház a második világháború alatt? Hogyan működik a mechanikus botbáb?

Magyarország első állandó bábszínháza, a Nemzeti Bábszínjáték történetéről nyílt kiállítás Budapesten, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében.

A Múzeumok őszi fesztiválja részeként nyíló új időszaki kiállítás a bábtörténet egy elfeledett időszakával foglalkozik: a Rév István alapította Nemzeti Bábszínjáték történetét dolgozza fel, és összefoglalja az alapító-igazgató életművét, alkotói munkásságát is.

A Nemzeti Bábszínjáték, Magyarország első állandó, kőépületben működő bábszínháza

repertoár-színházként főként felnőtteknek szóló műsortervre épített, ám magánvállalkozásként magába sűrítette a korszak ízlését, a negyvenes évek esztétikai jellegzetességeit, egyaránt előadtak klasszikusokat, bohózatokat, báboperákat és mesejátékokat.

A Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának egyik legjelentősebb anyagából rendezett interaktív, játékos kiállításban a bábszínházi alkotófolyamatot követik végig a bábszínház esztétikájának megfogalmazásától a bábkészítésen át a ruhák megvarrásáig és a reklámtevékenységig. A tárlat olyan kérdéseket vet fel, hogy mitől lehetett közkedvelt egy színház a második világháború alatt, hogy is működik a Rév István által szabadalmaztatott mechanizált botbáb, és hogyan jelenítették meg 1941-ben Arany Jánost és Toldi Miklóst.

jonabab3

Rév István Árpád óriásplakátja

A Jön a bábos! Rév István Árpád és a Nemzeti Bábszínjáték című kiállítást Balogh Géza bábtörténész és Fabók Mariann színművész, bábművész nyitja meg.  A tárlat kurátora Hutvágner Éva és Lovas Lilla.

A kiállítás december 2-ig, hétfőn, szerdán és pénteken látogatható.

jona-bab2

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top