+ Építészet

A Carmina Burana dallamára adták át a sztárépítész gigantikus hajóházát

Nézd meg a látványos fényinstallációval tarkított megnyitó videóját!

Átadták a belgiumi Antwerpen kikötőjét irányító hatóság parancsnokság épületét, amelyet a márciusban elhunyt Zaha Hadid iraki-brit építész tervezett.  A Port House Antwerpen  Európa második legnagyobb hajózási kikötőjének irodaháza:

évente több mint 15 000 tengeri kereskedelmi hajóval és 60 000 belföldi uszállyal tart kapcsolatot.

Az új kikötőház  megőrizte az elhagyott, 95 éves tűzoltóállomást, de új, modern központ épült a kikötőben.

005ant

AFP / Belga Mag / Dirk Waem

004ant

AFP / Belga Mag / Dirk Waem

Port House Antwerpen

AFP / Belga Mag / Dirk Waem

002ant

AFP / Belga Mag / Dirk Waem

A hajót formázó gigantikus épület a városi tűzoltóság 19. századi épületének tetejére került. Az 55 millió eurós (mintegy 17 milliárd forintos) beruházás négy év alatt valósult meg a félmillió lakosú Antwerpen belvárosa és történelmi kikötője határán. Az épület több mint 27 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik és 46 méteres magasságával kilátást biztosít mindkét városrészre. Az acél és üveg homlokzat az észak-belgiumi kereskedőváros szimbólumává vált csiszolt gyémánt háromszögeket utánozza. Az épületegyüttes a konferenciaterem és a panorámaétterem mellett 500 kikötői alkalmazottnak biztosít munkahelyet.

Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte – 2004-ben – az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat.

A római MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért. Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.

Zaha Hadid híres munkái közé tartozik a kínai kuangcsoui operaház és a londoni olimpiára épített vízi központ, a London Aquatics Centre, valamint az egymásba olvadó cseppeket formázó szöuli Dongdaemun dizájnközpont. Németországban ő tervezte többek között a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást és a lipcsei BMW-központot, Ausztráliában és a világ más pontjain is több épülete áll. Zaha Hadid március végén, 65 éves korában szívroham következtében hunyt el.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top