+ Irodalom

Amikor a Katla vulkán sötétségbe borította Izlandot

A környéken élő emberek lóhalálában menekültek a félelmetes füst- és lángoszlopok elől. A vulkántól 130 kilométerre fekvő Rejkjavikban éjszakai sötétség borult a nappali utcákra, s a gyerekek föl nem foghatták, miért kell nekik reggelizni, mikor még éjszaka van.

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1918

október, Magyarország – Az osztrák gyermekek nyaraltatását intéző bécsi bizottság az Erdélyben élő és vendéglátó magyar családoknak cigarettát küldött ajándékba. Az ötmillió szál cigit ezernyolcszáz község között osztották szét, méghozzá úgy, hogy minden gyermek után 75 szál nikotinrúd járt. A bécsi bizottság így biztosította a tiszta erdélyi levegő mellé a dohányfüstös környezetet.

október, Izland – Kitört a Katla vulkán, a környéken élő emberek lóhalálában menekültek a félelmetes füst- és lángoszlopok elől. A vulkántól 130 kilométerre fekvő Rejkjavikban éjszakai sötétség borult a nappali utcákra, s a gyerekek föl nem foghatták, miért kell nekik reggelizni, mikor még éjszaka van.

október, Németország – Az ágyúiparban nagy hírnevet szerzett Krupp gyár hivatalnokai táviratot küldtek a kancellárnak, amelyben felszólították, hogy álljon a nemzet védelmére, és senkivel, semmiféle tárgyalásokba ne bocsátkozzék. Eközben a gyár mérnökei már azon dolgoztak, hogy békeidőben milyen humanitárius célokra lehet használni az ágyúkat.

november, Törökország – A francia kormány a számok tükrében úgy döntött – százezer éhen pusztult ember, az árak 350 százalékos emelkedése –, hogy hazaviteti az állampolgárait Konstantinápolyból. Akit persze vonz a drágaság és az éhhalál közelsége, azt nem akarták visszatartani az emberformáló tapasztalatoktól. Ha nem eszel, hamarabb megtudod, hogy ki vagy, mintha eszel.

november, USA – Hatalmas ünnepséget rendeztek New York-ban a fegyverszünet elfogadásának hírére. Szirénák zúgtak, üdvlövések dördültek, az emberek kiáradtak az utcákra, és az eddig homályba burkolózó Szabadság-szobor is újra fényárban úszott. A templomok hálaadó istentiszteletre tárták ki a kapuikat. Az öröm, szokás szerint, leírhatatlan.

november, Németország – Az élelmiszer szállításán kívül minden áruforgalmat beszüntettek a vasúton, és ezzel együtt a személyszállítást is leállították, mert a leszerelés lebonyolítására szükség volt a vasútra. Mindent vissza kellett vinni a helyére, ahol a háború előtt volt, sőt, amit a háború közben gyártottak, annak most helyet kellett keresni.

december, Chile – Egy repülős korán reggel sétált ki Santiago repülőterére, ahol beült a gépbe, majd hatezer méter magasra emelkedve átszállt az Andokon. Este Argentínában, Mendozában landolt. Mivel a két város légvonalban alig több mint kétszáz kilométer, elképzelni is lehetetlen, mi tartott neki ilyen sokáig.

december, Belgium – A brüsszeli férfiruha- és posztókereskedők szövetsége úgy döntött, hogy bojkottálja a német, osztrák, bolgár és török áruk behozatalát. Járjon mindenki a saját gatyájában!

december, Európa – Újabb számadatok és becslések láttak napvilágot, amelyek szerint spanyolnáthában 6 millióan, a háborúban pedig 20 millióan vesztették az életüket. Sokan megpróbálták feltenni azt a kérdést, hogy ez most sok, vagy kevés, de mire kinyitották volna a szájukat, tudták a választ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top