+ Irodalom

Hadimilliomosok béreltek villákat Siófokon

Miközben Budapesten a Teleki téren a ravasz háziasszonyok fölvásárolták a lisztes zsákokat, és átfestve ruhákat szabtak belőlük, aközben az osztrák hadimilliomosok megszervezték maguknak a nyarat Siófokon, jó pénzért villákat béreltek és drága élelmiszereket hozattak…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1918 – Siófoki part a képen

április, Dél-Afrika – A struccok hathónapos korukban hozták meg első tollaikat, a következő, még szebb formájúak nyolc hónap elteltével nőttek ki a testükön. A férfi munkája abból állt, hogy a tollat a tövénél ollóval levágta, aztán összegyűjtve beszállította Cape-Townba, ahonnan Franciaországba kerültek. Ha megkérdezték tőle, nem sajnálja-e madarakat, mindig azt válaszolta, hogy madarak, ezek? Minek nekik toll, ha repülni sem tudnak? Egyszer egy nő így felet rá. És minek a nőknek? Azok se tudnak repülni.

április, Európa – Összesítést készítették az Antant Államok a háborús veszteségeket, és megállapították, beleértve Romániát, Oroszországot és Szerbiát is, hogy négy év alatt 11 millió katona pusztult el a harctereken. Angliának 1 millió, Franciaországnak 2 millió, Oroszországnak 6 millió emberébe került a háború. 11 millió szülés és születés, amelynek gyilkosság lett a vége.

április, Németország – Berlin felett repülőgépek jelentek meg, ám ezúttal nem bombát, hanem képeslapokat szállítottak és szórtak a fővárosra. A lapok elpusztított városok és legyilkolt emberek sokkoló képeit ábrázolták. A képeslapok hátoldalán ez a szöveg állt: „Mi megóvunk beneteket, hogy hasonló sorsra jussatok. Jegyezzetek hadikölcsönt!

május, Csehország – Jungbunzlau városi tanácsa kihirdette, hogy e naptól fogva tilos a színházban német és osztrák operetteket játszani. Pedig Jungbunzlau lakói elvileg imádták a német és osztrák operetteket. No, mindegy, gondolták, addig is nagy lélegzetet vehet, és végre megmutathatja magát a nagyszerű cseh operett.

május, Vatikán – A Vatikáni Múzeum főigazgatója azzal szerzett magának hírnevet, hogy elvállalta Leonardo da Vinci Úrvacsorájának restaurálását. Nagy volt akkoriban a felháborodás, egy főigazgató ne nyúlkáljon az Úrvacsorához. A főigazgató egy csendes májusi napon hunyt el 74 évesen, magával víve a titkot, amivel közelíteni merészelt da Vinci festményéhez.

május, Hollandia – Hogy a gyarmatokkal, és főleg Indiával folytatott kormányzati kereskedelem zavartalan legyen, a hajókat holland hadihajók kísérték el az útra, vigyázva a kormányzati tisztviselőkre és kormányzati árura. Egy tisztviselő sebtében búcsúzott a feleségétől. Ugyan, szívem, nem lesz semmi baj. Jól van, mondta az asszony, de azt is ígérd meg, hogy nem hozol haza nemi bajt.

június, Franciaország – Egy párizsi könyvelő egyik napról a másikra, se szó, se beszéd, felmondott, és Nantes-ba költözött. A főnök beperelte a férfit szerződésszegés miatt, és a perre hamarosan sor került. Ott derült ki, hogy a könyvelő hónapok óta nem tudott aludni a német messzehordó ágyú zajától, ezért menekült Nantes-ba. A bíróság pénzbüntetésre ítélte a férfit, mert a német messzehordó ágyúk zaja nem ad törvényes okot a szerződésszegésre.

június, Kína – A kínai kormány úgy döntött, hogy a területén élő, ellenséges állambeli alattvalókat kitelepíti, ne rontsák ott a levegőt. Eltervezték, hogy majd Ausztráliába szállítják őket, van ott annyi hely, mint égen a csillag. Amikor összeszámlálták az ellenséges állambeli alattvalókat, kiderült, hogy nincs elég hajó az utaztatásra. Egy magát megnevezni nem kívánó kormánytag azzal az ötlettel állt elő, hogy akkor ússzanak át.

június, Magyarország – Miközben Budapesten a Teleki téren a ravasz háziasszonyok fölvásárolták a lisztes zsákokat, és átfestve ruhákat szabtak belőlük, aközben az osztrák hadimilliomosok megszervezték maguknak a nyarat Siófokon, jó pénzért villákat béreltek és drága élelmiszereket hozattak. A bárokban koncertek és kabarék szórakoztatták őket. Siófok lakossága korgó gyomorral hallgatta a Balaton partján hahotázó zsíros osztrákok mulatozását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top