+ Irodalom

Kirekesztésnek számít-e csak fogyatékosok alkalmazása egyes munkaterületeken?

A háború átalakította a munkaerőpiacot is. A hirdetésekben egyre inkább olyan dolgozókat kerestek, akik alkalmatlanok a katonai szolgálatra. Egy idő után megelégelték, és közös nyilatkozatban reagáltak a lapkiadók.

Furcsa történetek a XX. századból a magyar sajtó cikkei alapján – 1917 – a képen az amerikai szesztilalom idején sörért tüntetők tömege

július, Ausztrália – A Port-Lincoln kikötőjéből kifutó halászhajók az utóbbi hetekben harminccentis osztrigákkal tértek vissza. A hatalmas kagylókon még a tapasztaltabb halászok is csodálkoztak, és megindult a találgatás, minek köszönhető ez a ritka méret. Figyeljétek meg, mondta az egyik halász, most fog kifejlődni az agyuk.

július, Svájc – A háború átalakította a munkaerőpiacot is. A hirdetésekben egyre inkább olyan dolgozókat kerestek, akik alkalmatlanok a katonai szolgálatra. Egy idő után megelégelték, és közös nyilatkozatban reagáltak a lapkiadók. Többé nem veszünk fel katonai alkalmasságot firtató hirdetést, mert az lehetetlen, hogy hátrányt és kellemetlenséget okozzon az egészség.

július, Németország – Berlini technikusok azon töprengtek, hogyan tudnák hadi szempontból még hasznosabbá tenni a hátországban élő nőket. A kísérletek nem folytak hiába, ugyanis nagyon erős korong- és kerékhajtó hevedereket, valamint a haditengerészetben használatos speciális lemezeket is sikerült előállítani a nők hajából.

augusztus, Ausztria – Új piac felé nyitottak az osztrák virágárusok. Féltő gonddal gyűjtötték össze a lehullott vagy elhervadt rózsák szirmait, kis dobozokban megszárították, majd őrleményt készítettek belőlük, amit a fölvágott dohány közé kevertek. A rózsaszirom nem csak szaporította a dohányt, de illatossá is tette, arról nem is beszélve, hogy így nem csak a kátrány és a nikotin, hanem a rózsa égéstermékéből származó káros anyagok is bejuthattak a tüdőbe.

augusztus, Japán – Elindult a japán hadiflotta, hogy egyesüljön az angol, később az amerikai és francia hadiflottával. Egy japán asszony a kisbabáját várta, mikor a férje hajóra szállt. A férfi a gyermeke életére esküdött, hogy élve tér vissza a csatából. Az asszony a vártnál két héttel korábban, halva szülte meg a csecsemőt.

augusztus, USA – A férfi késő délelőtt másnaposan ébredt az éjszakai tivornya után, de úgy volt vele, mint már annyiszor, kutyaharapást szőrével, és elindult a közeli kocsmába. Az Egyesült Államok egész területén aznap tiltották be mindennemű alkohol forgalmazását és fogyasztását.

szeptember, Argentína – Az argentinok a maguk módján vették ki részüket a háborúból. Dühöngve pusztítottak egy német nyelvű lap szerkesztőségében, majd földig romboltak egy serfőzdét, ahonnan dülöngélve távoztak, mert ha már lúd, legyen kövér, vissza nem térő alkalom nyílt a tüntetés hevében elvesztett folyadék pótlására.

szeptember, Európa – A háborúban dolgozó orvosok, hovatartozásuktól függetlenül egyöntetűen megállapították, hogy a léghajókon és repülőkön dolgozó emberek vérében megnövekszik a vörösvértestek száma, hasonlóan a magas hegyekben élőkéhez. Első ránézésre jó terápiának ígérkezett, ha a vérszegény emberrel megmászatták a Csomolungmát, a Montblanc-t vagy a Macsupicsut.

szeptember, USA – Egy New York-i nagygyűlésen háromezer néger követelte, hogy Amerika jobbágyai is részt vehessenek a demokráciában, vele együtt a parlamenti képviseletben. Egy szemtanú szerint félelmetes volt látni a követelőző tömeget, hiszen ha Isten úgy akarta volna, már rég képviselőket csinált volna a négerekből.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top