+ Irodalom

Hogyan menekültek a madridi Bosch-kiállítás poklába a hazai pokol elől?

Az ötszáz éve elhunyt festőzseni kiállítása a Pradoban. Minden nap reggeltől estig száz méteres sor a múzeum előtt. Nézem a lassan, türelmesen előre toporgó tömeget. – Nógrádi Gábor riportja a madridi Bosch-kiállításról.

OLÉ!

Spanyolország, 2016. szeptember

Írta: Nógrádi Gábor

 

MADRID.

Bikaviadal nonstop.

Az író találkozása a bikával

Az író találkozása a bikával

Hosszú, kibontott hajú matadorok rohangálnak előszaggatott minifarmerben az utcán, szemükben horgos banderilla, testük vörös muletaként lobog, míg a bikák sebzetten, tétován ingadoznak végig Madridon.

Ó, hol vagy Federico Garcia Lorca, hogy méltón megénekeld ezt a vérfürdőt?

Reggel bemegyek állandó kávézónkba. (Nem írom meg a nevét, nem vagyok hülye ingyenreklámot csinálni a Starbucksnak!) Ott ül egy ifjú pár, a lány szeme ragyog, ragyog a fiúra, aki reszkető kezével igyekszik megfogni a kávéscsésze fülét.

Micsoda éjszaka lehetett!

Micsoda viadal!

Micsoda corrida, és leterítése a bikának!

Ó hogy irigylem a lányt!

 

POKÉMON

A Spanyol téren, ahol Cervantes szobra alatt lovagol Don Quijote és Sancho Panza, fiatalok, a maguk elé tartott mobilra bambulva vonulnak fel-alá, össze-vissza, és nem esnek hasra. Magányosan vagy csoportban sétálnak, fordulnak, jönnek, nevetgélnek, mutogatnak.

Egy rettentően csinos lány (melyik nem csinos már nekem?!), a telójába mélyedve egyedül halad, mire én, a nagy magyar vicces fiú legmegnyerőbbnek szánt mosolyommal elé állok, és bemutatkozom, hátha elkap engem is:

− Pokémon!

− Bázoff! – mondja és elhúz mellettem.

Vajon mit akart?

Sajnos, nem tudok spanyolul.

el-quijote-cervantes-plaza

 

DON QUIJOTE

Don Quijote és Sancho Panza minden formában és minden mennyiségben: emléktábla, póló, könyv, porcelán-, agyag-, ólomfigura, játék és modern design. Cervantes újramesélése öt éveseknek, nyolc éveseknek, tizenkét éveseknek, tizenöt éveseknek. Minden városban legalább egy Cervantes és egy Don Quijote szobor. Madridban több.

cecey-eva-es-bornemissza-geKemény elhatározásom, hogy otthon összeszámolom hány szobra van Baradlaynénak meg a három fiának, valamint Timár Mihálynak meg Bornemissza Gergelynek.

Krisztina szerint ne fáradjak. Csupán Gergely és Vicuska ízléses szobrát találhatom meg az egri panoptikumban.

Biztos, hogy a nemzeti tudathoz stadionokat kell építeni?

A sportnak minden időkben és főleg minden kormány részéről jó okból mindig a legnagyobb jelentőséget tulajdonították, szórakoztatja és kábítja és butítja a tömegeket, és főleg a diktatúrák tudják, miért támogatják mindig és minden esetben a sportot. Aki a sportot támogatja, az a maga oldalára állítja a tömegeket, aki a kultúrát támogatja, az maga ellen fordítja őket, mondta nagyapám, ezért áll ki mindig minden kormány a sport érdekében és a kultúra ellen.

(Thomas Bernhard: Önéletrajzi írások)

 

RÉGI ÚJ SPORTÁG

Új sportág Madridban (is).

Párban játszható.

Fiú kényelmesen elhelyezkedik egy padon, egy lépcsőn, vagy bárhol, mindegy, csak nyilvános helyen legyen.

Lábát szétteszi.

A lány a fiúval szemben ül a fiú combjára, minél közelebb annak horpaszához úgy, hogy lába a fiú derekát szorítja.

Hannibál ante portas!

Nem olimpiai szám.

 

PRADO

Az ötszáz éve elhunyt festőzseni kiállítása a Pradoban. Minden nap reggeltől estig száz méteres sor a múzeum előtt. Nézem a lassan, türelmesen előre toporgó tömeget. „Egy-másfél óra, míg bejutnak – mondom Krisztinának. – Ezek nem normálisak! Csak nem képzeled, hogy én…?”

Később beállunk a sorba.

A nőknek vannak eszközeik. Lásd még: Lüszisztraté.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top