+ Színház

Pert vesztett Tom Waits

Nem csak, hogy elvesztette a szerzői jogi pert, de feleségével és szerzőtársával együtt fejenként 2500 euró megfizetésére kötelezte a francia bíróság.

A reszelős, „bourbonben és szivarfüstben pácolt” hangú amerikai énekes és dalszerző, Tom Waits elveszítette a pert, amit egy francia bíróságon nyújtott be. A 66 éves zenész állítása szerint egy francia újcirkusz társulat a műsorában az engedélye nélkül használta föl az ő 15 dalát – számolt be a The Guardian.

Úgy érzem magam, mint akinek kiürítették a zsebeit, amíg elfordította fejét

– nyilatkozta Waits, aki 500 000 euró kártérítést követelt a francia társulattól, a Zingarótól.

Waitsnek van már gyakorlata az ilyen jellegű perekben: sikeresen perelte a nyolcvanas években a Frito-Lay és a Tracy-Lock élelmiszergyártó cégeket, amiért azok a reklámjukban egy Tom Waits-imitátort szólaltattak meg. Ezért 2, 6 milló dollár kártérítést kapott a zenész. Most azonban nem Waitsnek adott igazat a bíróság.

zingaro2

Zingaro – On achvève bien les anges

 

Az inkriminált darab a francia Zingaro-társulat Az angyalokat lelövik, ugye? (On achvève bien les anges) c. előadása. A műsor színházi, cirkuszi és táncelőadások elemeit vegyíti, és hatalmas kritikai sikert hozott a társulatnak. A darab a halállal való szembenézést és a rettegés kinevetését tematizálja. Az előadás bemutatójának szomorú aktualitása egyben húsba vágóvá is tette a darabot: alig pár nappal a premier után 90 embert mészároltak le a párizsi Bataclanban, és aznap este összesen 130 halálos áldozata volt a városban történt terrortámadásoknak.

Zingaro - On

Zingaro – On achvève bien les anges

Sophie Viaris, a társulat ügyvédje „túlzottan fájdalmasnak” nevezte Waits nyilatkozatát, miután állítása szerint több ízben próbálkoztak rendezni a vitás ügyet. A társulat szerint ugyanis nem csak, hogy megkapták az engedélyt az illetékes francia szerzői jogi irodától, de a szerzői jogdíjakat is kifizették. Továbbá soha nem is leplezték Waits zenéjének és világának az előadásra tett hatását.

Az ügyben eljáró francia bíróság végül a Zingarónak adott igazat, továbbá kötelezte Waitset valamint a szerzőtársaként a perben résztvevő feleségét, Kathleen Brennent fejenként 2500 euró kártérítés megfizetésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top