+ Fotó

Kitört a Stromboli, a Tirrén-tenger vulkánja

Szemtanúk szerint először hatalmas robbanással egy óriási világító gömb szállt fel a vulkánból, majd valóságos tűzesővel tonnás sziklatömböket dobált háromszáz méter magasságba.

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1916

július, Anglia – Remek lóismeretüknek köszönhetően előszeretettel sorozta be a cigányokat a hadügyminisztérium. Na, cigány, mondta a lovassági tiszt, mutasd meg nekem, hogy a három ló közül melyik a legértékesebb. Hát, tekintetes úr, dörgölte a kezét a cigány, amelyiket nekem adja.

július, Németország – Országszerte maggyűjtési akciót indítottak az emberek. Úton-útfélen hatalmas konténerekbe dobálták az őszibarack, kajszibarack, meggy, cseresznye és szilva magjait, mert ezekből tekintélyes mennyiségű olajat sajtoltak. Az olajkészítés mestersége azóta se hallott a csonthéjasok olajáról.

július, Atlanti-óceán – Angol társaság ült össze egy hajó fedélzetén, ahol arról szőttek terveket, hogy a szállítási költségek csökkentése végett a Kanadai fából hatalmas tutajokat ácsolnak, és gőzhajóval vontatják Angliába. Az ötlet remek, mondta az egyik férfi, de azért nem szeretnék azon a vontatóhajón kormányos lenni, amikor viharba kerül.

stromboli-2

augusztus, Olaszország – Kitört a Stromboli a Lipari-szigeteken. Szemtanúk szerint először hatalmas robbanással egy óriási világító gömb szállt fel a vulkánból, majd valóságos tűzesővel tonnás sziklatömböket dobált háromszáz méter magasságba. Egyesek szerint volt az ötszáz méter is, de ők futás közben a hátuk mögé tekintgetve saccolták a magasságot.

augusztus, Portugália – A tengeri kikötőkbe befutó német hajókat sorra lefoglalta a kormány, s közülük jónéhányat egyből bérbe is adott más hajózási társaságoknak, melyek jószerivel csak a felségjelzést cserélték ki a hajón, és már futottak is a nyílt vízre. A németek 72 hajó lefoglalásáról számoltak be, amely szám elég magas ahhoz, hogy szégyenletesnek tartsák az esetet, ahhoz viszont kevésnek bizonyult, hogy saját építésű hajóikra támadjanak.

augusztus, Franciaország – Sévres híres porcelángyárát egy-kettőre robbanószergyárrá alakították, a munkásokat, az éjszakai portás kivételével, villámgyorsan átképezték. Az egyik férfinak annyira megtetszett ez az új munka, hogy naponta hallgatta a híreket, vajon hol, mit röpíthetett a levegőbe a kezei közül kikerült munkadarab.

szeptember, Brit-Kolumbia – Az állami hivatal úgy gondolta, hogy a választás nem lenne igazságos, ha csak a háborútól távolmaradt nők és gyenge, koros férfiak szavaznának, mert ez eltorzíthatja az eredményt. A fronton harcoló férfiaknak is szavazniuk kell. Számos hivatalnok indult útnak a szavazatokért, akik elővigyázatossági okokból még előtte leadták voksaikat.

szeptember, Ausztria – Összefogott a bécsi belügyminisztérium a pénzügyminisztériummal és az igazságügy-minisztériummal, hogy az egész ország területén betiltsák a pestisként terjedő bukidominót. Bécsben már egy éve betiltották, de mit számított ez a szenvedélyes bukidominósnak, vidékre utazott és ott folytatta tovább a bukidominót. Az emberek folyton nyerni akarnak, állapította meg az egyik tanácsos, még akkor is, ha nincs vesztenivalójuk.

szeptember, USA – A New York-i rendőrségnek, egy rendeletnek köszönhetően lehetősége nyílt a telefonbeszélgetések lehallgatására. A külön irodákban dolgozó fülelő detektívek munkája lelkileg igencsak megterhelő, nem ritka közöttük az öngyilkosság, de olyan még nem fordult elő, hogy valaki telefonzsinórra kösse föl magát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top