+ Média

Egy blogra feltöltött házi videó is bajos lehet, ha a felvétel alá jogdíjköteles zenét tolsz

A tervnek akadnak még fehér foltjai, problematikus pontjai.

Az EU csiszolna a jogdíjakat szabályozó direktíváján, hogy arra kötelezze a videó- és zenemegosztókat, fizessenek több pénzt az előadóknak. De nemcsak ők, hanem a kiadók és a sajtótermékek is jól járnának. Ha bejön, siker lenne.

Ha összejön, Thom Yorke, a Radiohead zenekar frontembere elégedetten csettinthet, mert a digitális világ egyáltalán nem lesz olyan „náci”, mint ahogy azt ő – a szerinte az előadóktól lenyúlt jogdíjak miatt – többször is hangoztatta, ha a YouTube videómegosztóról kérdezték.

Az Európai Bizottság előtt ugyanis egy olyan direktívatervezet fekszik, amely jobb világot ígérhet a szellemi javakat előállító művészek, zenészek, de a nyomtatott és netes lapok, illetve akár a bloggerek számára is.

A brüsszeli elképzelés szerint a különféle tartalommegosztóknak (hír, videó és zene) sokkal többet kellene fizetniük a kulturális javakat előállítók részére, mint tették eddig.

Az egész ügyet egy június végi nyílt levél indította el, amelyben mintegy ezer előadó – köztük Lady Gaga, valamint a Coldplay zenekar – arra szólította fel az Európai Bizottságot, tegyen valamit a szellemi termékekből származó bevételek tisztességes elosztásáért, hogy az alkotók normális díjazásban részesüljenek produktumaikért. Azt követelték, állapítsanak meg egy konkrét összeget, amelyet egy zeneszám meghallgatása, a rákattintás után az adott jogtulajdonos megkap a megosztótól.

Ezt a petíciót egy újabb követte szeptember 1-jén, amelyet már 18 ezer európai, köztük 650 magyar szerző írt ugyancsak az Európai Bizottságnak. A jogdíjkérdés ilyen formában való rendezését az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület is támogatja.

(…)

A várható gyakorlat úgy nézne ki, hogy a megosztóknak, így a Google tulajdonában lévő YouTube-nak, a Facebooknak vagy épp a zenére szakosodott Soundcloudnak is lényegesen többet kellene juttatniuk lejátszásonként az előadóknak, ahogy a zenei kiadók is részesülnének a kattintásokból.

Így tehát az előbb említett petíció javaslatát figyelembe véve szabályoznák, hogy egy dal végighallgatásért mekkora fix összeget kell utalniuk az adott dal jogdíjaival rendelkező zenészeknek.

Közen a sajtótermékek is jogdíj-tulajdonossá lépnének elő. Így a cikkekért, sajtóvideókért, illetve egyéb multimédiás hírtartalmakért ugyanilyen pénzjuttatás járna a médiumoknak. Azaz például a Google News vagy a Yahoo News is fizethetne a szemlézett hírek után kattintásszám alapján.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top