+ Interjú

Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen

… látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől…

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.

A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy „belsőleg összeomlik”, és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni – fejtette ki.

Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy „hatékonyabb Európa” felépítésére,

de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a „baloldali és jobboldali demagógok” csak tovább erősítenek.

Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. „Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen” – jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel „szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal”.

Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye „természetesen Európa ellen” szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami „felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes” eljárás – vélekedett.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely „kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére – jelentette ki Jean Asselborn.

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni. Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez – mondta a luxemburgi külügyminiszter az interjúban, amelyet számos más német lap is ismertetett kedden a hírportálján.

Szíjártó: Jean Asselborn komolytalan figura

A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy a Die Welt német lap kedden megjelent számában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország kizárását követelte az EU-ból, mert „a kizárás az egyetlen mód az EU egységének megőrzésére”, és az oka Magyarország bánásmódja a menekültekkel. A szocialista politikus azt mondta: az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely „kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, „kioktató, nagyképű, frusztrált”. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül” – vélekedett. Hozzátette: „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi.

A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és „a Jean Asselborn típusú figurákról” – közölte, megjegyezte: ez a jogállam.

Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az „adóoptimalizálás” hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, „de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország”. A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket – áll a külügyminiszter közleményében.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. jozsiba01 szerint:

    Miért nincs kint, hogy fizetett politikai hirdetés????

    Ja és a megrendelőt is ki kell tenni. Soros Gyuri bácsi, kisnyugdíjas

  2. Jenő Mészáros szerint:

    Menekültekre nem lövünk. Ők csak Ukrajna felől jöhetnek, mert abban az országban van háború. Az összes többi határos országban nincs háború, és senki, törvényesen ott tartózkodónak az élete nincs veszélyben. Még az illegálisan ott tartózkodóknak sincs.
    Az illegális határsértőkre, a határrongálókra, a hatósági intézkedés elől elinalókra, az országba törvényellenesen bejutott kártevőkre, csempészekre sem lövünk.
    Határaink a kijelölt határátkelőhelyeken mindenki előtt nyitva állnak, aki hajlandó betartani az Európai Unió előírásait, és azok szerint lép be országunkba.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top