+ Film

Titokzatos démonok, lakótelepi farkas és korszellemmel szembeni provokáció

Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

Szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló Filmnapokat. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen nyitja a Szemrevalót, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíjon. A Folyamatos múlt blokkban, a nyitófilmhez kapcsolódóan vetítik majd a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet az NSZK történetének talán legelkötelezettebb államügyészéről, aki a náci bűnösök elleni kemény fellépésével a „korszellemmel szembeni provokációvá” vált az Adenauer-korszakban. Maria Schrader Stefan Zweig – Búcsú Európától című filmje a híres író utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerült, s hat évvel később öngyilkos lett. A film a Mozinet forgalmazásában 2017. február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba. Végül a Szállj, cserebogár! 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát.

A Talajt vesztett fiatalok egyik filmje a csak 18 éven felüliek számára ajánlott Agónia című osztrák film, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti  olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat. Az Egy közülünk – mely az idei Max Ophüls-díjon a Legjobb játékfilmnek bizonyult – azt az esetet dolgozza fel, mikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört egy szupermarketbe. A Mérges Buddha azt az elkötelezett küzdelmet mutatja be, melyet Sajókazán az Orsós János roma származású tanár és Derdák Tibor alapította buddhista gimnázium folytat azért, hogy roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. Az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokban pedig négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét.

A Szemrevaló teljes programja itt olvasható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top