+ Építészet

Kulturális komplexum épül a 15 évvel ezelőtti terrortámadásban megsemmisült WTC helyén

A World Trade Center helyén létrejövő kulturális komplexumot Barbra Streisand fogja vezetni.

A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás óta a World Trade Center helyének beépítését rég tervezték, ám eddig halogatták. Most az is kiderült, hogy a létrejövő kulturális komplexumot Barbra Streisand fogja vezetni – írta meg a nytimes.com.

Az elképzelés szerint egy új előadóművészeti központot hoznak létre, és a tervek most újabb lökést kaptak; szeptember 6-án új tervrajzokat mutattak be a leendő épületről, és azt is bejelentették, hogy Barbra Streisandot nevezik ki a központ igazgatójának.

Az előadóművészeti központ Daniel Libeskind építész 2003-as komplett tervének egyik fontos eleme lett volna, mellyel újra élettel töltötték volna meg az elpusztított épületek helyét, de az elképzelések aztán szépen lassan a semmibe vesztek. Ám 2016 júniusában új erőre kapott a projekt; Ronald O. Perelman milliárdos üzletember 75 millió dollárt adományozott a tervekre.

Áttetsző márványkocka lesz a WTC helyén

Áttetsző márványkocka lesz a WTC helyén

Most, 15 évvel a terrortámadás után egy, már elutasított tervet élesztenének újjá; a New York-i REX építésziroda Frank Gehry elkaszált tervét hasznosítja majd a központ létrehozásánál. Az intézményt egyébként a mecénásról Ronald O. Perelman Performing Arts Centernek nevezik el. A épületben három kisebb színházat hoznának létre, melyek tánc-, opera-, és színházi előadásoknak adnának helyet, és itt rendeznék meg a Tribeca Filmfesztivált is minden tavasszal.

 Streisand elmondta:
A színház, a zene, a tánc és a film rezgései életet lehelnek ebbe a szent földbe.
A szokatlan külsejű, vibráló, kocka alakú épület finom ellenpontja lesz a sötét emlékű helyszínnek. A 8400 négyzetméter alapterületű épületet vékony, áttetsző márványlapokkal borítják be, melyeket üveggel is lefednek. Az épület „kettős életet él” majd:
nappal méltóságteljes kőépítményként, emlékműként funkcionál, éjszaka viszont átszellemül, és a benne zajló előadások átsejlenek a homlokzaton keresztül
– mondta Joshua Prince-Ramus, a REX építészeti iroda vezetője. Az épület becsült költsége 243 millió dollár lesz – nyilatkozta Maggie Boepple, a centrum igazgatója.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top