+ Film

Juliette Binoche: Most készítjük elő a jövőbeni háborúnkat

A jövőről szólva azt mondja, elsősorban Tarr Bélával szeretne dolgozni,
és ezt ő is tudja, de nehéz meggyőzni.

A színészet az igazság kifejezésének eszköze, épp ezért ebben a művészeti ágban is nagyon fontos az őszinteség – mondta Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő, a 13. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége a fesztivál különdíjának átadása előtt tartott sajtóbeszélgetésen, a lillafüredi Palotaszállóban pénteken.

A világsztár kiemelte: a színészet megmutatja, hogy mi mindenen megy keresztül az ember az életben.

A díjak kézzelfoghatóak, nem úgy, mint a színészet, amely az ember szívére, lelkére hat, megfoghatatlan, mint egy festmény

– mondta a pályája során kapott elismerésekről.

Juliette Binoche a beszélgetésen méltatta a magyar rendezőket is, különösen Tarr Bélát. Véleménye szerint a Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró a legnagyobb mester. “Legyetek boldogok, hogy ő a tietek” – fogalmazott a színésznő, hozzátéve, hogy Tarr Béla filmjei rengeteg embert megérintenek.

Kitért arra is, hogy Tarr Béla a 2011-es A torinói című filmjével befejezte rendezői pályafutását. A francia színésznő elmondta, hogy próbálja rábeszélni a rendezőt, hogy “csináljon még filmeket”, mert szüksége van a világnak ilyen művészekre. Azt is hangsúlyozta, hogy szeretne Tarr Bélával együtt dolgozni.

Juliette Binoche megemlékezett a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklósról is. “Erős egyéniség kivételes látásmóddal és olyan provokatív politikai véleménnyel, amelyre szintén szükség van” – méltatta a rendezőt. “És persze ott van Nemes Jeles László, akit kiemelten kellene támogatni, hogy sokoldalúan kifejezhesse magát anélkül, hogy meg kellene felelnie” – tette hozzá a művésznő.

Juliette Binoche újságírói kérdésre válaszolva beszélt a bevándorlási válságról is. Hangsúlyozta, hogy nem akar politikai kérdésekre válaszolni, de úgy vélte, hogy a menekültek ügye leginkább humanitárius kérdés. Felidézte, hogy kétszer járt Iránban és volt Boszniában is. Ezen országokban szerzett tapasztalatai pedig számára azt bizonyítják, hogy

Jó lenne, ha nem ítélkeznénk kívülről. (…) Az én családom is bevándorlókból áll, (…) és mindenki vissza akar menni a saját hazájába

– mondta az anyai ágon lengyel, apai ágon portugál-brazil felmenőkkel rendelkező színésznő, és annak a véleményének adott hangot, hogy “most készítjük elő a jövőbeni háborúnkat”

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top