+ Irodalom

Ok nélkül nem hal meg senki

A két tiszt élettelenül feküdt a porban, sűrű vér szivárgott a mellkasukból…

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1915

január, Egyiptom – Az aranyban dúskáló angol, kanadai, ausztrál tisztek egyiptomi hercegektől rekvirált sétaautókon, francia nőkkel érkeztek a bálokra. A fenyegető török támadások ellenére fényűző élet folyt azokban a szállodákban, amelyeket nem rendeztek be hadi kórháznak. Egyes szalonok termeit zenés mulatság, másokét amputált férfiak visszafogott tüsszentése töltötte meg.

január, Oroszország – Az asszony föltépte a levelet, s hirtelen azt sem tudta, melyik sornál kezdje az olvasást. Egy hétig ünnepeltük a lövészárokban a karácsonyt – írta a férje -, ami elég hosszú idő ahhoz képest, hogy nem kaptunk vodkát, csak teát. Csillagszórót nem gyújthattunk, de a nagy sötétben jobban ment az imádkozás. Hiányoztok, mert élek.

január, Svájc – Egy zürichi lap arról számolt be, hogy az angolok elkobozták a francia és olasz kikötőkbe érkező svájci rakományokat. Egy férfi, a hír olvastán letette az újságot, körbejárta a szobát, megérintette a bútorokat, majd megállt az ablak melletti óránál. Fölfoghatatlanul hosszú időbe telt, mire a felesége hazaért a piacról.

február, Németország – A férfi a vacsora után arról beszélt a családjának, hogy a lehető legrosszabbra is fel kell készülni. Nem lesz ruha, amit felvehetnének, nem lesz élelmiszer és éhezni fognak. A legkisebb fia hátra tolta a széket és fölállt az asztaltól. Köszönöm a vacsorát, mondta. Elmegyek aludni.

február, Spanyolország – A galíciai harctéren tollat és levelezőlapot húzott elő a férfi, mert nem bírta megállni, hogy ne számoljon be a feleségének az előző nap érkezett grönlandi kutyákról, amelyek gépfegyvert és muníciót hordanak majd. Elég egzotikus látvány, főleg ha arra gondolok, hogy a mi kutyánk még egy nagyobb légytől is elfutott.

február, Ausztria – Mivel a sertéshús ára az egekbe szökött, a bécsi asszonyok szövetsége ellentámadásba lendült, és meghirdették a hús vásárlásának bojkottját, mindaddig, míg a sarokba szorított mészárosok jelentős kedvezményt nem adnak. A bojkott sikerrel járt, de az asszonyok tovább folytatták, vérszemet kaptak a sikertől.

március, Európa – Egy főhadbiztos új találmánnyal állt elő a tűzvonalban, mellyel a katonák ruháiba költözött tetvek ellen védekeztek. A tábori konyhából 100 fokos gőzt vezettek egy pléh szekrénybe, melyben közel 25 darab öltözet ruha fért el. A mozgó konyhára kötött zuhanyban lefürödtek a fertőtlenített ruhák tulajdonosai, s ha ez is megvolt, még étel is jutott a konyháról.

március, Északi-tenger – A gőzhajó tisztje egy szirthez hasonló tömeget pillantott meg a vízben, ahol a térkép szerint semmi keresnivalója nem volt. Mire a hajóhídra ért, a hatalmas test alámerült. A fene enné meg, bosszankodott, most még ezek a tengeralattjárók is. Eddig legalább ismeretlen élőlényre, hatalmas szörnyekre, vagy kikapós szirénekre gondolhattunk.

március, Pakisztán – A két tiszt élettelenül feküdt a porban, sűrű vér szivárgott a mellkasukból a zubbonyba. Mit írjak a jegyzőkönyvbe, kérdezte az írnok. Írd azt, válaszolta a főtiszt, hogy Karacsi helyőrségben szolgálati túlterheltség miatt két tiszt agyonlőve. Csak ennyi? Nem, írd alá!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top