+ Irodalom

Példátlan pedagógiai diadal Londonban

A maga nemében páratlan pedagógia újítás az a londoni iskola, ahová nem a súlyos tudásanyag csábította a gyermekeket.

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1914

október, Magyarország – A kölnivíz gyártója sajátos reklámfogást eszelt ki. Több száz üveg kölnit ajánlott fel a nagypáholyi hadikórház számára, ahol az illatos anyagot nem az ápolónők toalettjének frissítésére szánta, hanem a sebesültek fertőtlenítésére. Ám a hírek szerint nem a kellő hatást érte el a küldemény, mert a kórtermekben csak nyitott ablak mellett lehetett megmaradni, és a katonák remek koktélokat kevertek a kölniből.

október, USA – Országos szavazást indítottak arról, mit gondolnak az emberek, mi számít a világ hét csodájának. A lelkes szavazás eredményéből kiderült, hogy a technika vívmányai, a drót nélküli távíró, a Panama csatorna, a repülőgép, a beszélő mozi, a fonográf, a víz alatt járó hajó, és az automobil a legcsodálatosabbak. És csak egy ezres csoport tartotta csodának az egyiptomi piramisokat.

október, Csendes-óceán – A hajótörésből menekült férfi már harmadik napja kapaszkodott egy szál deszkába, mikor valami megragadta a lábát és a mélybe rántotta. A rémülettől hirtelen magához tért és kinyitotta a szemét, de csak sötét mélységet látott maga alatt. Egy pillanatra megfordult a fejében, hogy megmenekült.

november, Oroszország – Egy szentpétervári férfi nem bírta kivárni vízkereszt napját, és még jóval karácsony előtt léket vágott a tóban, hogy kipróbálja a jeges vízben való fürdőzést, merthogy nem szeretett volna felsülni a nagy nyilvánosság előtt. A léket ugyan kivágta, és kisgatyára is vetkőzött, de a lékbe már nem ereszkedett le. Apja egyik régi anekdotája jutott eszébe, amely szerint anyai ágon lengyel.

november, Szerbia – Foky Etus, az első magyar Belgrádban élő telefon-kezelőnő rendelte szolgálatra az első belgrádi villamost, amely a félreérthetetlen utasításnak köszönhetően magyar nemzeti színű lobogó alatt futott ki a belgrádi utcákra. A járókelők dermedten nézték, nem mertek rá fölszállni, ki tudja, hol áll meg legközelebb ilyen felségjelzés alatt.

november, Anglia – A maga nemében páratlan pedagógia újításnak számított az a londoni iskola, ahová nem a súlyos tudásanyag csábította a gyermekeket. Amikor megérkeztek az iskolába, a tanárnők megkérdezték a nebulókat, mivel szeretnének játszani. A játékos iskola olyan népszerűségre tett szert, hogy még maguk a kiötlők is azon töprengtek, mit ronthattak el.

december, Franciaország – Hogy biztosítsák a francia piacok nyugodt kereskedelmét, a legtöbb helyen rendőri és katonai erők árgus pillantásai alatt nyüzsgött a piac, az emberek nyugalma azonban csak látszólagos volt. Egy kisvárosi zöldségkereskedő megszólított egy tisztet. Mégis, mire várakoznak? Pontosan nem tudjuk, mondta a tiszt, de ha megtörténik, észrevesszük.

december, Anglia – Egy szoknyás skót, egy pénzes angol, és egy turbános indiai sétáltak London utcáin, és nem tudtak dűlőre jutni, melyik kocsmába menjenek be. A skót whiskyt akart, az angol teát, az indiai pedig édes rizst. Egy idő után olyan nagy lett a feszültség köztük, hogy szétváltak, és mindenki ment a saját londoni útján.

december, Ciprus – A Ciprust elfoglaló angol katonák között az a hír járta, hogy a katonai szolgálat lejárta után nem kötelező hazautazni, hanem ki-ki maradhat a kedve szerint, csak a fegyverét és fölszerelését kell leadni a parancsnokságon. Sokan szerettek volna maradni, már csak az volt kérdéses, ki tudják-e mondani magukban, hogy ciprusi vagyok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top