+ Irodalom

Egyetlen fillér nélkül utazta körbe a világot

Pekingi végállomásához érkezett az az orosz tanítónő, aki még 1909-ben indult világ körüli gyalogtúrára. Bemutatta azt a füzetet, amelybe emberek aláírását gyűjtötte, illetve beszámolt arról az élményéről, hogy a világot mennyi önzetlen, segítőkész ember lakja, hiszen pénz nélkül indult útnak, mégis megérkezett. Egyedül a rideg angolokat marasztalta el…

A XX. századi történetek magyar sajtócikkek alapján készültek – 1913 – A fotó Mongóliában, Ulanbatorban készült 1913-ban

július, USA – Egy milliomos férfi házassági hirdetést adott fel, melyben olyan háziasan nevelt polgárlány ismeretségét kereste, akinek karaktere némileg egyezik a családi folyóiratokban szereplő leányideálokéval. Elsőre nem járt sikerrel, de nem adta fel, házasságközvetítő irodát nyitott, ahol minden egyes nő levelét átolvasta. Végül meg kellett állapítania, hogy nagyobb valószínűséggel bukkanna élő mamutra.

július, Kína – Pekingi végállomásához érkezett az az orosz tanítónő, aki még 1909-ben indult világ körüli gyalogtúrára. Bemutatta azt a füzetet, amelybe emberek aláírását gyűjtötte, illetve beszámolt arról az élményéről, hogy a világot mennyi önzetlen, segítőkész ember lakja, hiszen pénz nélkül indult útnak, mégis megérkezett. Egyedül a rideg angolokat marasztalta el, akik nem látták útja nagyszerűségét, egyszerűen koldusnak nézték.

július, USA – Napvilágot látott egy statisztikai adat, amely szerint minden 250 amerikaira jut egy tűzeset. Feltűnően sok olyan üzem és gyár égett le, amely csődközeli állapotba került, köszönhetően a már hivatásos gyújtogató cégeknek. A tulajdonosok lassan leszoktak erről a felszámolási formáról, és csődbe mentek a gyújtogató cégek. De akkor őket ki gyújtotta föl?

augusztus, Törökország – Gyászjelentés: Konina ezelőtti válijának 18 éves leánya az életet emésztő betegségnek, mely már régen gyötörte, nem bírt ellenállni és tegnap a kioszkban a magas parancsra: Jöjj vissza!, ezzel a válasszal engedelmeskedett: Itt vagyok! A holttestet, amelyet a basa sok ismerőse és rokona kísért el, Eljubban a családi sírboltban adták át a Teremtő irgalmasságának. Az elhunyt jelleme, angyali ártatlansága csodaszerű volt. Telve volt a fiatal gyermek tudással. Halála megszakította úgy családjának, mint ismerőseinek a szívét.

augusztus, Írország – A dublini várból eltűnt koronaékszerekről azt írta az egyik napilap, hogy maga a koronaékszerek őrzője lopta el és áldozta fel karrierjét egy előkelő hölgy miatt. A vádat nem követte bizonyítás, ezért a lapot magas pénzbüntetésre ítélték. De volt miből fizetni, mert a hírre többszörösére nőtt a példányszám. Hazudni kreatív dolog, és sokkal kifizetődőbb.

augusztus, Málta – A sziklába vájt, bombabiztos gabonaraktárat még anno angol fegyencekkel építtették. Itt akár tíz évre elegendő búzát is fölhalmozhattak. Az óriási csarnok közepén egy vagyonos férfi ácsorgott, s azon törte a fejét, milyen lenne, ha itt töltenék a mézesheteket.

szeptember, Olaszország – Milánóban, a Verdi-féle aggok házában elhelyezett zenészek, jótevőjük születésének századik évfordulóján koncertre készültek. A huszonkét aggastyánból álló zenekar lelkiismeretesen készült, ám az utolsó pillanatban az egyik koros művésznő, lámpalázra hivatkozva lemondta a fellépést. A kollégák megértőek voltak, mondván, a zenében mindig mindent elölről kell kezdeni.

szeptember, Oroszország – Az összesített adatok szerint ez év első harmadában 114 millió liter vodkát ittak meg az oroszok, amellyel egy négyzet alakú, három méter mély és kétszáz méterszer kétszáz méteres tavat meg lehetne tölteni. Ám ebben a tóban nem találnánk meg az élet nyomait.

szeptember, Spanyolország – Német tudósok nagy méretű emberszabású majmok megfigyelésébe kezdtek Teneriffa szigetén, amely kivált alkalmas élőhely emberek és majmok számára. A tudósok és a majmok egyaránt jól érezték magukat a kellemes klímájú szigeten. Olyannyira, ha egy ismeretlen civilizáció tévedt volna a szigetre, első ránézésre nem tudná volt megállapítani, ki kit figyel meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top