+ Irodalom

Mi mindent találtak a férfi gyomrában? – 1913: Furcsa történetek a 20. századból

Egy férfi gyomorbántalmakkal jelentkezett a kórházban. A tüzetes vizsgálat után műtét következett, melynél két kulcsot, egy kapcsot, egy, már régebb óta lenyelt, formátlan vasat, és 132 darab szeget találtak a gyomrában. De a műtét után vallott…

A képen Európából Amerikába érkező emigránsok 1913-ban

január, Dél-Afrika – Johannesburg és Pretória állomásai között elindult egy speciális szerelvény. A 12 méter hosszú kocsi páncélszekrényében szállították a nyers aranyat. A páncélszekrény mellett állig felfegyverzett katona őrködött, lélegzet-visszafojtva figyelt minden gyanús neszre. A férfi civilben zongorahangoló volt.

január, Kína – Az elnök rendeletet bocsátott ki a köszönés új módjairól. Tiszteletteljes köszöntésnél megemelendő a kalap, a test enyhén előrehajlik, ám sima utcai köszönésnél elég csak a kalapot megemelni. Viszont nagy szertartásokon a kalapemelést követően három meghajlás dukál. A lumbágóban és gerincsérveben szenvedők jobb, ha nem találkoznak senkivel.

január, USA – Egy férfi gyomorbántalmakkal jelentkezett a kórházban. A tüzetes vizsgálat után műtét következett, melynél két kulcsot, egy kapcsot, egy, már régebb óta lenyelt, formátlan vasat, és 132 darab szeget találtak a gyomrában. A férfi a műtét után bevallotta, hogy szenvedélye a tárgyak elnyelése, de egyben azt is megállapította, hogy ezek szerint a kabátgombokat megemésztette.

február, Kanada – Egy képviselő, miután beutazta az országot, nem csak a választókkal találkozott, de azt is megállapította, hogy egyes tartományokban hiába aludt nyitott ablaknál, nem ébredt madárdalra az énekes madarak megcsappant állománya miatt. A tarthatatlan állapotot hatszáz különböző fajtájú éneklő madár telepítésével orvosolta a kormány, melynek helyességét az is igazolta, hogy a nagy csend még a madarakat is meglepte.

február, Anglia – Öt nap után megérkezett az első nagyobb lótuszszállítmány Perzsiából, mert a kereskedők hírét vették, hogy idén az előkelő szalonokat ezzel a virággal díszítik majd. Szerencsés választás, mondta az egyik kereskedő, a lótusz akár két hétig is friss marad. Reméljük, mondta a másik, jövőre nem bolondulnak bele a pipacsba.

február, USA – A chicagói egér klubban megrendezték a különleges egerek kiállítását, amelyen szerepelt rendkívüli nagyságú indián egér, kínai és a dél-afrikai egér is, de a fődíjat egy akkorka egér kapta, mint egy közepes méretű bogár. Ez a csöppnyi egérkoma a szibériai egér, amely nem hiába fagyoskodott annyit, most elnyerte a jutalmát, a gyémántokkal ékesített arany nyakláncot és nem kevés készpénzt. A riporterek kérdésére, hogy mire költi a nyereményt, nagy örömében válaszolni sem tudott.

március, Törökország – Az iszlám vallás csak az uralkodó ház tagjainak engedi meg a többnejűséget, ám egy törvény azt is meghatározza, hogy a muszlimok négy asszonynál nem tarthatnak többet. Négy asszony, mit élveznek ezen annyira, sopánkodott szegény átutazó férfi, mikor sokszor még egy is sok.

március, Franciaország – A nemzetközileg is elismert hamisított prémek kiállításán egy párizsi asszony sétált a férjével. A fehér lengyel házinyúl prémjéből készült a hermelin, az ezüstnyúlból a csincsilla utánzata, a havannai nyúlból a cobolyprém, a fekete házinyúlból pedig a menyétbunda. Én ugyan rá nem jönnék, melyik a hamisítvány, mondta az asszony, s ahogy a férjére nézett a hamis szőrmék között, kétség fogta el a férjét illetően is.

március, Anglia – Ezen a napon is remek angol húsból készített ételekből választhattak a londoni házi állatok éttermének vendégei. Jártak ide kutyák, macskák, majmok, kanári madarak és arany halak is. Az egyik törzsvendég kutya például mai is hazavitte az ételt és otthon költötte el az ebédjét. Tehette, mert megbízható vendég, minden héten egyszer rendezte a számláját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top