+ Irodalom

Mi történik, ha 10 ezer Voltot vezetünk a sajtba? -1912: Furcsa történetek a 20. századból

Rotterdamban, a mesterséges sajtérlelés fellegvárában rájöttek, ha a levegőre kitett friss sajtba 10.000 Volt feszültségű és 0,2 Amper erősségű váltakozó áramot vezetnek, akkor…

A képen: Rotterdam 1912, napfogyatkozást néznek a tetőről

október, Hollandia – Rotterdamban, a mesterséges sajtérlelés fellegvárában rájöttek, ha a levegőre kitett friss sajtba 10.000 Volt feszültségű és 0,2 Amper erősségű váltakozó áramot vezetnek, akkor 24 óra alatt érett sajt keletkezik. Az áram hatására fölgyorsul az idő, elvégre ha hasonló nagyságú áramot emberbe kötünk, az is gyorsan az élete végére ér.

október, Irán – Teherán egyik kertjében, a régi okmányok tanúsága szerint, egy 14. századi rózsatő állt és virult. Akinek volt szerencséje beleszagolni viruló rózsájába, az idő illatát érezhette.

október, Anglia – A londoni Hyde-parkban kimondottan idős személyeknek rendeztek úszóversenyt. A legfiatalabb résztvevő 65, a legidősebb 85 éves volt. Az ötvenméteres távot mindenki teljesítette, annak ellenére, hogy teljes öltözetben, zakóban, cipőben és nadrágban kellett úszni.

november, Fülöp-szigetek – A szigetek két rendkívül ízletes gyümölcse a durián és a mangosteen. A durián kókuszdió nagyságú, fényes hüvelye magas fákon terem, s mivel sajtízű, az amerikai katonák limburgi sajtnak nevezték el. A mangosteen ízletes folyadékot rejt a belsejében, de még nem jöttek rá, hogyan lehetne tartósítani, pedig az amerikai katonák nem ismernek lehetetlent.

november, Anglia – A londoni német nagykövet dolgozószobájában külön asztalkán állt egy írógép, amellyel egy titkosírás kódolt betűit vitte papírra. A kódot csak a nagykövet és a berlini külügy hivatala ismerte. Bár ha megkérdezték volna a londoni titkosszolgálat vezetőjét, vélhetően ő is szívesen olvasta volna a nagykövet remek stílusú jelentéseit.

november, Svédország – Egy természettudós a villamosság hatását kutatta a gyermekek fejlődésében. Két gyermekcsoportot különített el. Az egyiknél a szokásos körülmények között folyt az oktatás, a másiknál olyan helyiségekben tanultak, ahol technikai berendezések nagyfeszültségű villamos áramot termeltek. Hat hónap után a villamossággal kezelt gyermekek 18 milliméterrel nagyobbra nőttek, és szellemi képességük is jobban fejlődött. Sőt, a tanároknak is javára vált az áram közelsége, jelentősen fokozódott szervezetük ellenálló-képessége. A résztvevők egyike sem tudott arról, hogy árammal kísérleteztek rajtuk.

december, Spanyolország – Egy toledói nő azt állította, hogy a szépségéhez a következő három szín szükséges: fehér bőr, fogak és kezek, fekete szemek, szemöldök és szempillák, piros arc ajkak és körmök. Aztán méret szerint is elvégezte a beosztást: hosszú test, haj, kezek, rövid áll, fogak és fülek, széles mell, homlok és szemtávolság, keskeny száj, csípő és lábikra, finom derék, haj és ajkak, és végül kicsiny fej, orr és lábak. Azt azért ő sem gondolhatta komolyan, hogy a kicsiny fejen szívszaggató látvány a széles szemtávolság.

december, USA – Egy genevai társas kör Fekete klubnak nevezte magát, és negyven agglegény tagot számlált. Tagdíjként komoly összegeket fizettek a pénztárba, évente egyszer üléseztek, ahol előkerült egy titkos doboz, melyben harminckilenc fehér és egy szem fekete bab lapult. Aki a feketét húzta, az még abban az évben köteles volt megnősülni, így elvesztette a klubtagságát. Kárpótlásul a klub kifizette a háromhetes nászutat, plusz két évre hétszobás lakást bérelt a párnak. Miért vettél feleségül, kérdezte egy téli este az asszony. Hát, mondta a férfi, a fekete babszem miatt.

december, Anglia – A londoniak már hordták a cipőipar legújabb találmányát, egy cserélhető sarkú és cserélhető talpú cipőt. Az újításnak köszönhetően hatalmas perspektívák nyíltak a cipőviselésben. A cipő átcserélése nélkül bármikor elindulhattak a bálteremből egy kiadós hegymászásra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top