+ Irodalom

…és boldogan éltek, meg el is váltak

katherine woodward thomas athenaeum

Eljött az ideje annak, hogy nászajándék gyanánt olyan könyvet vegyünk, mely felkészíti az ifjú párt a válásra. Elsősorban lelki szempontból!

Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni külön-külön / A tudatos elválás öt lépése [Conscious Uncoupling: 5 Steps to Living Happily Even After] – fordította Szilágyiné Márton Andrea – Athenaeum Könyvkiadó, 2016 – 384 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-293-576-8

Nem viccelek: Tényleg eljött az ideje annak, hogy nászajándék gyanánt olyan könyvet vegyünk, mely felkészíti az ifjú párt a válásra. A statisztikák azt mutatják, hogy az örökre szóló házasságok java része felbomlik, akármekkora is volt a szerelem, s akármennyire fogadkoztak a turbékoló fiatalok. Azt hihetnénk, hogy ez a kérdés csak azokat érinti, akik eleve úgy indulnak neki, hogy „hát, ha nem jó, akkor legfeljebb elválok”, de ez nem igaz, hiszen ha a saját környezetedben körülnézel, akkor ennek az ellenkezőjét tapasztalod… meg azt, hogy a válásnál mocskosabb, aljasabb, rohadtabb dolog nem nagyon akad…

A megoldást keresd, ne a problémát!
Dan Eldon

Én, második házasságomban élve sem értem, hogy miért házasodnak még mindig az emberek! A trendeket és a belőlük következő traumákat elnézve azt kell mondanom, hogy az iszlám sokkal kisebb veszélyt jelent a hagyományos keresztény családfelfogásra, mint a házasság fogalmának átalakulása. A megrothadt házasságokon belül bekövetkező testi és lelki erőszak bizonyosan több áldozatot szed mint a vallás. És a válás is többeket – gyerekeket és felnőtteket – tesz tönkre, mint terrorizmus. Ideje lenne szembenézni ezzel, és az  álszemérmet félretéve megoldást keresni! Az sem tragédia, ha a megoldási kísérlet az Amerikai Egyesült Ál(la)mok felől érkezik.

Ne feledjük, az egyén mércéje az, hogy hogyan bánik azzal, aki képes ártani neki.
Ann Landers

Katherine W. Thomas, a könyv szerzője párterapeutaként dolgozva szembesült azzal, hogy a saját házassága már nem úgy működik, mint egy álomkapcsolat, s a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” nem következik a kapcsolatból, amiben él. Persze, el lehetne gondolkodni azon, hogy az emberek boldogságfogalma mennyire feleltethető meg a valódi világgal, s nem arról van szó, hogy olyan magasra tették a lécet, hogy azt szinte mindenki leveri… de most nem ez a lényeg, bár ez is lehetne terápiás téma. A hölgy szembenézett saját problémájával, s találkozott bőven olyanokkal, akik hasonló okok miatt segítségre szorulnak.

A hibáztatás az erejüktől megfosztottak krédója.
Steve Maraboli

Ilyen alapokról indulva, s felfedezve, hogy járatlan útra tévedt, kidolgozta a tudatos, harmonikus elváláshoz szükséges öt lépéses folyamatot, melynek a végén boldog – de legalábbis kevésbé sérült – emberek kezdhetik újra a pár- és boldogságkeresést… aztán, ha az új kapcsolat sem jött össze, akkor már rutinos elválóként biztosan még harmonikusabban tudnak kilépni az életre szólónak gondolt kapcsolatból.

Végül minden elmúlik.
Elizabeth Gilbert

Félreértés ne essék, nem a terapeuta hölgy – egyébként nagyszerűnek tűnő – tanácsai zavarnak, hanem az, hogy olyan világban élünk, ahol szembe kell nézni azzal, hogy az „örökké” nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy „egy ideig”! A tudatos elválás öt lépése fontos, korszakos és forradalmi mű, mert lerombolja azokat a sémákat, amelyek menték hajlamosak vagyunk a tények helyett a vágyainkat biztosnak gondolni. Biztos vagyok benne, hogy lesznek még ilyen témájú könyvek, s azt is meg merem kockáztatni, hogy ezekből egyre többen készülhetnek „életük második/harmadik/negyedik nagy napjára”.

Teljesen komolyan gondoltam, hogy legközelebb, ha esküvőre leszek hivatalos, akkor nászajándékként viszek ebből a könyvből… is. (Azt azért jelezni fogom a megajándékozottaknak, hogy a kis keretes idézetekért – ld. a példákat fentebb, pirossal – nem vállalok felelősséget!)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top