+ Építészet

Piroska lerázta a farkast és beköltözött a modern építészetbe

A történet főszereplője, akit Piroska szemével láthatunk, az 1870-ben Brtnice-ben született és nevelkedett Josef Hoffmann építész, aki többek között a bécsi Szecesszió és a Wiener Werkstatte megalapítója.

A fiatal prágai képzőművész párosnak, Klára Hosnedlovának és Igor Hosnedlnek a Horizont Galériában bemutatott Red Riding Hood (Piroska) című kiállítása az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egynémely helyszínét egy személyes életút mentén idézi fel. A szerzőpáros által feldolgozott történet főszereplője az 1870-ben Brtnice-ben született és nevelkedett Josef Hoffmann építész, aki többek között a bécsi Szecesszió és a Wiener Werkstatte megalapítójaként, valamint számos híres épület (pl. Purkersdorf szanatórium, Stoclet palota) és designtörténeti darab megtervezőjeként ismert. Hoffmann épületeit és pedagógiai tevékenységét a 20. századi modern építészet elindítójának és hivatkozási alapjának tekinti az egyetemes művészettörténet.

A Horizont Galéria kiállításának központi installációja Hoffman gyermekkorának legfontosabb helyszínére, a ma emlékházként is működő brtnice-i szülői házba kalauzol. A szerzőpáros az emlékház legjelentősebb tereit, mint a sárga loggia, a tea szalon, a lépcsőház és a félig zárt kerti pavilon, egy vörös, kámzsás köpönyegbe öltöztetett leányról készített fotódokumentáció díszleteiként örökítette meg. A dokumentáció központi vizuális eleme, a vörös köpönyeg mint attribútum a Grimm testvérek Piroska és a farkas című tanmeséjéből való. A különböző idősíkok egymásra montírozása révén Hoffmann gyermekkorának helyszíneit a bíbor köpenybe öltöztetett mesehős (Piroska) szemével látja a kiállítás nézője. A brtnice-i dokumentáció fotórealistán meghímzett képfelületei egy olyan modernista színpadképszerű erdő szobor/szobor erdő részeiként jelennek meg a kiállítótérben, amely Hoffmann tárgy és épületterveinek vonalvezetését idézi.

Horizont Galéria, Megnyitó: 2016. szeptember 6. 18:00 óra (a kiállítás 2016. október 2-ig látogatható), Kurátor: Zsikla Mónika

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top