+ Képzőművészet

Furcsa szövegek olvashatók mától Szentendre közterein

A valóságból kiindulva nagyon sok minden eldobható lett, előbb-utóbb talán a művészet is az lesz, kivéve a művészetből áradó szellemiséget, spirituális lendületet, szellemi energiát és lelkiséget. Jelen munkámnak is ez az egyszerű magyarázata – meséli feLugossy László a köztéri projektről.

Itt már kiábrándulni is tilos?
Az idő mindenkit beszorít a saját porhüvelyébe.
alágyűri magát, mikor magát gyűri fölé
Vannak virtuózok és vannak a túlélés virtuózai.
van valami baba-dadás a levegőben

Padokon, falakon, ablakokban és más köztéri felületeken ilyen és ehhez hasonló mondatok olvashatók mától Szentendrén. Hogy „Az idő mindenkit beszorít a saját porhüvelyébe” vagy A téma az utcán lever? Valódi meditációs objektumok ezek, amelyek – mint egykor a Bizottság váratlanságokkal és véletlenekkel operáló dadaista szövegei – a város legváratlanabb pontjain, az utcán meglepve késztetnek elgondolkodásra.

A jó ideje Sárospatakon élő, de művészetét Szentendrén kiteljesítő feLugossy László már múlt héten is visszatért a városba, amikor megnyitotta barátja és ex-bizottságos sorstársa, ef Zámbó István a Gyönyör visszhangja című kiállítását, most pedig ezzel a szövegmatricás köztéri akciójával vesz részt az Art Capital rendezvénysorozatán.

Az ilyen nem-műtárgy centrikus köztéri művészet a huszadik század eleje óta használja a szövegeket, hol a képre, képbe, hol a kép alá vagy fölé írva – de minden esetben láthatatlanul a kép mögé is, hiszen jelentését kitágítja. Emellett a szöveg költői asszociációi elvont látvánnyá is tágítják a puszta mondatokat: a szavak nemcsak szavak, hanem a fejünkben képpé is lesznek, ahogy a vizuális költészet esetében.

Végül jöjjenek e tárgyban a Szentendrére visszaaktiválódott feLugossy László saját sorai:

Mindig is érdekelt a kép és a szöveg kapcsolata, amihez gondolatban még a műtárgy nélküliséget is hozzáillesztettem, ezáltal megszüntetve a maradandóság igényét is. A valóságból kiindulva nagyon sok minden eldobható lett, előbb-utóbb talán a művészet is az lesz, kivéve a művészetből áradó szellemiséget, spirituális lendületet, szellemi energiát és lelkiséget. Jelen munkámnak is ez az egyszerű magyarázata. Természetesen és kreatívan élve az irónia, önirónia és a szarkazmus lehetőségeivel igyekeztem olyan mondatokat fogalmazni, amelyek egy belsőkép szándékait is felmutatják. Ezen eldobható mondatok némelyike talán olyan, mint a bumeráng, amely visszatér szerzőjük lényéhez, amennyiben feltételezhető az önazonosság.

Szövegek bárhol – Van, aki ingyen pszichedelikus

feLugossy László köztéri projektje az Art Capital részeként

megnyitó: 2016. augusztus 27. 15.45. Szentendre, Dalmát Szamár Bisztró

megnyitja: ef Zámbó István képzőművész

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top