+ Természet

A halálos tragédia részleteibe is beavat az új-zélandi túrán élve maradt feleség

A túra felénél járva, amikor megpróbálták elérni az erdőfelügyelet kunyhóját, a dolgok kezdtek egyre rosszabbra fordulni. Pizova szerint az erős hóesés és az alacsonyan szálló felhők miatt a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk.

Hallotta párja utolsó leheletét és a holttest mellett töltötte az éjszakát az a cseh nő, akire négy hét után találtak rá a hatóságok Új-Zéland déli szigetének hóborítatlan távoli csücskében, miután a férfi nem sokkal az indulásukat követően meghalt egy balesetben.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban, könnyeivel küszködve, akadozó angolsággal olvasta fel az elmúlt egy hónapról szóló beszámolóját a queenstowni rendőrkapitányságon tartott pénteki sajtótájékoztatón, amelyen Vladka Kennett cseh konzul további részletekkel is szolgált a történtekről.

A fiatal pár július 26-án indult el a 32 kilométeres túrára, amely a nyári hónapokban általában három napot vesz igénybe, ám a júniustól augusztusig tartó téli időszakban szélsőséges időjárás uralkodik a térségben. A páros azért tévedt el, mert a turistajelzéseket betemette a hó.

A túra felénél járva, amikor megpróbálták elérni az erdőfelügyelet kunyhóját, a dolgok kezdtek egyre rosszabbra fordulni. Pizova szerint az erős hóesés és az alacsonyan szálló felhők miatt a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk.

Amikor megpróbáltuk elérni a kunyhót, megtörtént a tragédia

– idézte fel a nő.

A 27 éves Ondrej Petr leesett egy meredek jeges lejtőn, és sziklák, valamint ágak közé szorult. Pavlina utána csúszott, de nem tudta kihúzni. Miután a férfi meghalt, a nő a holtteste mellett töltötte az éjszakát, mert egyrészt párja mellett akart maradni, másrészt az időjárási viszonyok miatt nem tudott tovább menni.

Kennett szerint Pizova még egy éjszakát kénytelen volt a szabadban tölteni, mert a mély hó miatt továbbra sem találta a helyes irányt. A nő próbálta dörzsölni a lábait és fokozni a vérkeringését; a nála lévő összes ruhát és takarót magára vette.

Végül rátalált az erdőfelügyelet kunyhójára és betört oda. A testhőmérséklete ekkor már alacsony volt, némi fagyást és kisebb sérüléseket is szenvedett. Többször is megpróbált útra kelni, de az elszenvedett fagyások és a lavinaveszély miatt sosem jutott pár száz méternél messzebbre.

A kunyhónál volt tűzifa és a vadőrök némi élelmiszert is hátrahagytak. A nő egy nagy „H” betűt is rajzolt a hóba, hogy jelezze, segítségre van szüksége, ám a szélsőséges körülmények miatt járhatatlanná vált útvonalat elkerülték a túrázók.

Olaf Jensen rendőrfelügyelő szerint hetekbe telt, mire a barátoknak és a családtagoknak feltűnt a pár eltűnése és riasztották a hatóságokat. A cseh konzulátus szerdán jelentette az eltűnést. A rendőrség megtalálta a turisták autóját a túraútvonal elején és helikoptert küldött a felkutatásukra.

Pizova szerint rengeteg hibát követtek el: először is nem mondták el senkinek, hogy pontosan mit terveznek, nem vittek magukkal jelzőeszközt és alábecsülték a tél erejét.

Ezek mind hozzájárultak a tragédiánkhoz

– mondta a nő.

A Petr halálával kapcsolatos halottkémi vizsgálat még tart.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top