+ Irodalom

Kiskorú lányok csókot árultak a hajógyár előtt

14 és 18 éves lányok csókok árusításával töltötték meg a Glassgow-i hajóépítők sztrájkpénztárát. Gallérjukon jelvény, mellettük hatalmas tábla: Itt szép leányok csókot árulnak – olcsó és édes, szabott árak, előzékeny kiszolgálás.

Történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1911 – a képen Glasgow 1911-ben, Concert Hall-lal és a Kelvin Hall-lal.

április, Argentína – Louis Arnoldo római szobrász a Buenos Aires-i olaszok megbízásából elkészítette Kolumbusz Kristóf szobrát. Az alkotás hat méter huszonöt centi magas, 23 tonna, melyen négy segéddel egy éven át dolgozott a mester. Legnagyobb problémája az volt, hogyan jelenítse meg a térképpel a kézben távolba fürkésző felfedező tekintetét a vakítóan fehér karrarai márványból.

április, Vatikán – Egy amerikai milliárdos szemet vetett a pápa egyházi lokomotívjára, amelyet 1860-ban egy perugiai kiránduláson használt utoljára IX. Pius. A különvonat díszes hálókocsiból, étkező- és szalonkocsiból, és egy művészi faragásokkal díszített oltárkocsiból állt. A milliárdos régi álma volt a pampákon való száguldás közben imádkozni.

április, Anglia – Különös kutyák népesítették be a pályaudvarokat. Persellyel a nyakukban pitiztek a várakozóknak, akik néhány penny-vel adakozhattak a munka közben megrokkant és szerencsétlenül járt vasúti alkalmazottaknak. A legtöbb pénzt egy Help nevű kutya gyűjtötte Londonban. A szimpatikus jószágot aztán elvitték Franciaországba, Írországba és Skóciába is. Utazás közben, vasúti balesetben vesztette az életét.

május, Skócia – 14 és 18 éves lányok csókok árusításával töltötték meg a Glassgow-i hajóépítők sztrájkpénztárát. Gallérjukon jelvény, mellettük hatalmas tábla: „Itt szép leányok csókot árulnak – olcsó és édes, szabott árak, előzékeny kiszolgálás.” A rendőrség megfigyelése szerint a gazdag és fiatal hajótulajdonosok, a szállítmányozó és kereskedő urak tömték az urnába a pénzt, épp a sztrájk legnagyobb ellenségei.

május, Oroszország – Egy dúsgazdag moszkvai férfi aranylakodalma alkalmából kétszáz meghívót adott postára. A levelekben 20 gramm tömegű aranylemezen, zománcozott betűkkel invitálta a vendégeket, összesen négy kiló aranyat postázott szét. Amikor egy kézbesítő tudomást szerzett róla, aznap este nagyon csúnyán berúgott.

május, Mexikó – A kétszáz méter magas és másfél kilométer hosszú Carro de Marcado nevű hegy tömegének nagy része állandó mágnes, magához vonz mindent, ami vas. Egy férfi a szerelmével utazott oda, s mikor a hegynek háttal megcsókolta, megmutatta az iránytűn, hogy a szívében keletkezett érzelmek az égtájakat is összekuszálják.

június, Svájc – Egy genfi tanár arra vállalkozott, hogy megállapítja az egy hangyabolyban található hangyák számát. A boly tetejére egy tízcentis állványt helyezett, melyet pillanatok alatt elleptek a hangyák, és amelyről könnyűszerrel söpörte őket egy spirituszos edénybe. Ezt addig ismételte, míg a boly ki nem pusztult, és csak ezután jöhetett a döglött hangyák számlálása.

június, Kína – A családfő egy köcsögöt helyezett a ház homlokzatára, méghozzá úgy, hogy a köcsög nyílása a ház udvara felé nézett. Mikor a lánya ivaréretté vált és eladósorba került, a köcsögöt nyílásával az utca felé fordította. Tessék, uraim, a fogadóképesség maximalizálva!

június, Anglia – Essexben ezúttal is megrendezték a kakasok hagyományos éneklőversenyét, melyet hosszas tréning előzött meg. A kakasokat olyan ketrecekbe zárták, ahová csak levegő hatolhatott be, fény nem. Néhány nap múlva a hajnalt stimulálva, erős világításban húsz percen át üvöltöztek, majd ezt napokon keresztül megismételték. A versenyen harminc perc állt rendelkezésre a kukorékoláshoz. A legjobb ezúttal 250-nel nyert, vagyis hét másodpercenként egy. A győztest jutalmul négyszáz tyúk közé helyezték. Állítólag az ekkor fogant tojásoknak különleges íze volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top