+ Film

Van-e remény arra, hogy megtanuljunk egy földönkívüli nyelvet?

A mesélőt elviszik a Földön megjelent több, mint száz úgy nevezett tükör egyikéhez, ahol az idegenek rendszeres időközönként feltűnnek és lehet velük „beszélni”.

Egy idén készülő film komoly ismeretelméleti, szemiotikai és nyelvészeti kérdéseket feszeget.

A film címe Arrival, szeptember elsején tervezik bemutatni a velencei filmfesztiválon. Így természetesen még csak az előzetest ismerhetjük. Elolvashatjuk viszont a film alapjául szolgáló novellát, Ted Chiang művét,  Az életed történetét. Az előzetes alapján úgy tűnik, a forgatókönyvíró alaposan felturbózta a történetet, de hogy mennyire, az majd később derül csak ki.

Lássuk a novellát:
Dr. Banks, a nyelvész egy fizikussal, Gary Donnellyvel alkot egy csapatot: ketten próbálják felderíteni egyrészt az idegenek nyelvét, másrészt fizikai ismereteiket. A heptapodi nyelvek nem lineárisak, képhez hasonlítanak: egy képet nézhetünk egybe, de közelebb menve a részleteit is megfigyelhetjük, és mindegy, hogy ezt fentről lefelé vagy lentről felfelé, balról jobbra vagy jobbról balra, vagy akár körkörösen vagy ide-oda ugrálva tesszük…
Egy másik gondolkozni való a novellában az, hogy megismerhetjük-e a jövőt?

Egyszerűen kilogikázható, hogy vagy a szabad akaratunkról, vagy a jövő megismerésének a lehetőségéről kell lemondanunk. A kettő együtt nem megy.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top