+ Fotó

Napalmbombák elől meztelenül menekülő kislány – visszavonul a fotósa

A menekülő vietnami kislánnyal, a jelenleg Kanadában élő Kim Phuc-kal évekkel ezelőtt találkozott ismét. Amikor a napokban a Los Angeles-i Sajtóklub kitüntette, Nick Ut így fogalmazott: Egy fotó hatásosabb a bombánál is.

Visszavonul a vietnami háború egyik jelképes fotóját készítő fotóriporter, a vietnami származású amerikai Nick Ut.

A fotós, aki “arcot adott” a vietnami háborúnak, és ezzel meghatározta a háborúról folyó közbeszédet, nem utolsósorban pedig saját karrierjét is, most visszavonul. Az 1951-ben Huynh Cong Út néven Vietnamban született és Nick Ut művésznéven ismertté vált, Los Angelesben élő fotós 65 évesen mond búcsút a fényképezőgépnek.

Ő készítette a vietnami háború Pulitzer-díjjal is kitüntetett egyik emblematikus fotóját, amely napalmbombák elől menekülő gyermekeket mutat, köztük egy széttárt karral szaladó, kilencéves mezítelen kislányt. A kép 1972-ben készült, Nick Ut akkor 21 éves volt, és már hat éve dolgozott az AP amerikai hírügynökségnek.

Azt követően lett fotós, hogy a testvérét, aki az AP-nek dolgozott szintén fotósként, 1966-ban a vietkongok lelőtték. A tizenöt esztendős Nick Ut a temetés után elment az amerikai hírügynökség saigoni irodájába, és felvételét kérte a testvére helyére. Először elutasították, mire azt mondta:

Nem maradt senkim, most már ti vagytok a családom.

Amikor az amerikaiak elhagyták Saigont, Ut – aki a háború alatt háromszor sebesült meg – Tokióba került tudósítónak. Dolgozott az AP fotóriportereként Dél-Koreában, majd később Hanoiban is. A fotó, amelyet a napalm elől menekülőkről készített, világhírű lett, ő viszont nem.

1975-ben érkezett az Egyesült Államokba, és felajánlották neki a választást: letelepedhet a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben vagy Kaliforniában. Akkor döntött a nyugati parti nagyváros, Los Angeles mellett, ahol családjával együtt ma is él. Hollywoodban lett fotós, ahol Marlon Brandót, Michael Jacksont és más hírességeket kapott lencsevégre.

A menekülő vietnami kislánnyal, a jelenleg Kanadában élő Kim Phuc-kal évekkel ezelőtt találkozott ismét. Amikor a napokban a Los Angeles-i Sajtóklub kitüntette, Nick Ut így fogalmazott:

Egy fotó hatásosabb a bombánál is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. garas

    2017-11-08 - 15:56

    Ez egy korabeli filmriport egyetlen kockája…

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top