+ Irodalom

Miért imádkoztak kivégzett gonosztevőkhöz Szicíliában?

Szicíliában nagy kultusza van a kivégzett gonosztevők szentként való imádásának. Paceco falu St. Francesco di Paolo templomában egy anyagyilkos sírjánál könyörögnek az égiekhez…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1911 – a képen szicíliai város 1911-ben

január, Olaszország – Szicíliában nagy kultusza van a kivégzett gonosztevők szentként való imádásának. Paceco falu St. Francesco di Paolo templomában egy anyagyilkos sírjánál könyörögnek az égiekhez. Ugyanis úgy tartják, a kivégzés előtti gyónás minden bűnétől megszabadítja a gonosztevőt, az egyszerű halandónak viszont még van egy kis ideje bűnözni az utolsó gyónás és a halál között.

január, Németország – A hattersheimi polgármester rendeletet hozott a pletykálkodó asszonyok ellen, akik, míg a férjeik agyondolgozták magukat a földeken, addig csűrték-csavarták a szót, mígnem a sokadik változat már a becsületsértés határát súrolta, és a hazatérő férj dühödten rohant följelentést tenni. A polgármester azt találta ki, hogy a sokat jelentgető családok nem adhatják bérbe fölös szobáikat. Náluk a pénz csak akkor beszélt, ha az asszony hallgatott.

január, USA – Hogy eddig hogyan imádkoztak a siketnémák, annak csak ők a megmondhatói, ám megnyitotta kapuit az a New York-i templom, ahol kézjelekkel folyik majd a prédikáció. Itt részesülhettek először az istentisztelet áldásaiban, és hallhatták az Úr szavát azok, akik örök hallgatásban éltek.

február, Góbi-sivatag – Az utolsó tevekaraván baktatott a sivatagban, amely Pekingből Moszkvába szállította a teát. Egymás között arról beszélgettek, mi lesz most szegény tevékkel, hogy az autó, a vasút és a repülő átveszi a szerepüket. Hát semmi nem lesz, mondta az egyik, szabadságra mennek, és egyszer tán még a teát is megkóstolják.

február, Anglia – Egy napilap a tengeráramlatok tudományos kutatását használta reklámcélra, s az Angliából Amerikába tartó hajóra tizenkét bója társaságában felültette egyik munkatársát. Út közben párosával, hat helyen dobta vízbe a bójákat, amelyekben nagy pénzösszegre beváltható okmányokat helyezett el, ezzel biztosította, bárhol is érjenek partot, a megtaláló jelentkezik. Az olvasók nagy izgalommal várták a lapszámokat, s a jó szerencsében bízva elalvás előtt benéztek az ágy alá.

február, Montenegró – Európa legfrissebb királyságának mindössze egyetlen börtöne volt, abban is nyolc-tíz elítélt lézengett, akik délelőttönként láncra verve sétálhattak a városba dohányt és élelmet vásárolni. A vásárlás után munkába álltak, mert az állam csak szállást adott nekik. Más börtönökhöz képest jól érezték magukat, a bűneik sem tettek különbséget közöttük, mindegyik bosszúvágyból elkövetett emberölésért ült.

március, USA – Egy New York-i professzor tudományosan kísérleti ebéddel kápráztatta el a vendégeit. A terem közepén hatalmas elektromos főzőlap állt, retorták és lombikok társaságában. Kémiai úton állított elő húslevest, pecsenyebort és fagylaltot, majd a tányérokat szemvillanás alatt csillogóra öblítette egy speciális vegyszerrel. A bemutató után a professzor hatalmas tál spagettit rendelt egy olasz trattoriában.

március, Olaszország – Genovában a Ferrari tér alatti sziklás talajban egy kisebb üdülőfalut rendeztek be, ahová ugyan nem jut be a napfény, de a nagyváros zaja sem. A termekben kádfürdők és olvasótermek, telefonfülékék, villanyvilágítás és gőzfűtés, lejárat a színházi előcsarnokból. Pedig az első időkben úgy tartották, hogy aki a föld alatt szórakozik, nem lehet rendes ember.

március, Spanyolország – A malagai amerikai konzul több beszédében kiemelte, hogy csodálattal tölti el a spanyolok becsületessége, amit az is bizonyít, hogy az amerikai pénzszekrények vastag acélból készülnek, pántokkal, roppant kódokkal fölszerelve, addig a spanyoloké fából készül, és némelyiket be se lehet zárni. Azt is megállapította, mennyivel jobban megéri becsületesnek lenni, mivel a spanyol pénzszekrények sokkal kevesebbe kerülnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top