+ Design

Egy antropológus rémületes kalandja a tűsarkúval

A tűsarkú cipő az emberiség deformitásának szimbóluma is lehetne, s viselői képezhetnék megvetés tárgyát, de a kép ennél árnyaltabb, hiszen a tűsarok viselői kiemelt társadalmi státusszal bírnak.

Keresés a weben

Mirja Tervo: Tűsarok és kamatláb / A luxuscipő veszélyes vonzerejeTypotex kiadó – fordította G. Bogár Edit – 240 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-279-795-3

Az antropológia művelői az elmúlt évszázadokban eljutottak a világ legeldugottabb szegleteibe, és feltérképezték a legfurcsább szokásokat, hiedelmeket és rítusokat is. Elképesztő kalandok után tértek vissza olyan távoli helyekről, ahol csekély a túlélés esélye. Aztán, amikor a földgolyó kezdett kicsinek tűnni, és a kalandos utazások már kevésbé kecsegtettek a „nagy felfedezés” reményével, akkor a tudós emberek nekiláttak, hogy feltérképezzék a „saját házuk táját”… hiszen a módszertan már adott.

Mirja Tervo – aki végzettségét tekintve etnográfus – eleinte biztosan pályaelhagyónak hitte magát, amikor az Egyesült Államok egyik luxus cipő-szalonjában lett eladó, s gyanítható, hogy munka közben is inkább a fogyasztói igények kielégítése, és az eladók közötti kemény versenyben való helytállás kényszere nyomasztotta, mint a tudományos szempontok. Végzettségének és az ebből fakadó látásmódnak köszönhetően a TŰSAROK ÉS KAMATLÁB című könyve mégis olyan világot tár fel, melynek létezéséről felületes ismeretek helyet is inkább csak sztereotip elképzelésekkel rendelkezünk, vagy azokkal sem.

Leszögezhetjük, hogy a tűsarkú cipő esetében nem szempont a kényelem, a viselhetőség, a tartósság, az ár, vagy bármi más, a hétköznapi ember számára fontosnak tűnő szempont. A tűsarok, a tűsarkú cipő egy szexuális többletjelentéssel bíró tárgy, mely minden szempontból kívül esik a racionalitás világán…

A szalonban árult cipők esetében a márka és a gyártási ország sokkal fontosabb a vevők számára, mint az, hogy milyen anyagból és hogyan készült a cipő, ki készítette, milyen költségvetéssel…

És ez csak a bemelegítés, hiszen ezek a cipők jól tipizálható (és kiterjedt) vásárlói körrel bírnak, akiknek a lehető legkülönbözőbb szempontjai és motivációi vannak. Olyan világ ez, amelynek létezéséről kevesebbet tudunk, mint az hobbitok ünnepi szokásairól. Pedig ezek az emberek köztünk – vagy inkább valahol fölöttünk? – élnek, de vitathatatlanul léteznek, ahogy létezik az iparág és a kereskedelem, ami őket kiszolgálja. A TŰSAROK ÉS KAMATLÁB egy olyan világba vezet, ahol a nők önként vállalt kalodában, nehézkesen, lassan és fájdalmasan közlekednek… mosolyogva!

Sok kolléga úgy emlegeti Christian Louboutin cipőit, mint amelyek a szalonban található lábbelik közül a legkényelmetlenebbek.

Sok kolléga úgy emlegeti Christian Louboutin cipőit, mint amelyek a szalonban található lábbelik közül a legkényelmetlenebbek.

Félreértés ne legyen: Mirja Tervo könyve – minden kultúrtörténeti utalásával együtt – lenyűgöző! De megerősíti azt a képzetünket, hogy az emberiség megérett a pusztulásra, s az sem lenne csoda, ha az Úristen visszavonná a szivárványhoz kapcsolódó ígéretét. A tűsarok miatt!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top