+ Építészet

Elindult az első szélsőséges iszlamista műemlékrongáló pere

A vádat képviselő Fatou Bensouda a vádlott tetteit korábban a szíriai Palmürában történtekhez hasonlította, ahol az Iszlám Állam dzsihadista csoport fegyveresei ókori építményeket tettek a földdel egyenlővé.

Megkezdődött hétfőn a per a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) annak az iszlám szélsőségesnek az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztításában. A vádlott bűnösnek vallotta magát.

Ahmad al-Mahdi al-Faqi a tárgyalás megnyitását követően kijelentette, hogy

mély megbánással és hatalmas fájdalommal elismeri a bűneit.

Az ICC történetében először fordul elő, hogy egy vádlott bűnösnek kívánja vallani magát.

A férfi egyben az első olyan gyanúsított a Nemzetközi Büntetőbíróság őrizetében, akit vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének háborús bűntettével vádolnak. Al-Faqit, akit tíz timbuktui történelmi épület, köztük kilenc középkori mauzóleum és egy mecset ellen elkövetett támadás irányításával vádolnak, tavaly szeptemberben tartóztatták le és szállították át a nemzetközi igazságügyben kulcsszerepet betöltő bíróság székhelyére.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a férfi tagja volt az al-Kaidával kapcsolatban álló, Anszár ed-Dín (Hit védelmezői) nevű szalafista csoportnak, amely 2012-ben Mali északi részét uralta. Az iszlám szélsőségesek tizennégyet leromboltak Timbuktu tizenhat mauzóleuma közül, valamennyi az ősi város nagy gondolkodóinak síremléke volt.

Al-Faqi állítólag “kezdeményező és elszánt” tagja volt a mauzóleumokat leromboló csoportnak, s az irányítás mellett fejszével és feszítővassal személyesen is részt vett a rombolásban.

A vádat képviselő Fatou Bensouda a vádlott tetteit korábban a szíriai Palmürában történtekhez hasonlította, ahol az Iszlám Állam dzsihadista csoport fegyveresei ókori építményeket tettek a földdel egyenlővé.

Az Anszár ed-Dín nevű radikális milícia fegyvereseit francia katonai beavatkozással 2013-ban sikerült kiszorítani a térségből. A mauzóleumokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) közreműködésével azóta helyreállították.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top