+ Történelem

Zrínyi Miklóssal készülnek rekordot dönteni

Guinness-rekordkísérletre készül a Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola, amelynek mintegy ötven jelenlegi és egykori növendéke és oktatója fog augusztus 26-án és 27-én 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani és hajózni a Balatonon.

Guinness-rekordkísérletre készül a Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola, amelynek mintegy ötven jelenlegi és egykori növendéke és oktatója fog augusztus 26-án és 27-én 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani és hajózni a Balatonon.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondása szerint a 1566 perc hajózás és zenélés ötlete Deichler Andrástól, a baranyai város zeneiskolájának igazgatójától származik.

Magától adódott, hogy Guinness-rekordkísérlet is egyben

– fogalmazott Hóvári János, aki felidézte, hogy 2001-ben a szigetváriak egyszer már megkísérelték a rekordfelállítást, akkor azonban hitelesítési problémák merültek fel. Az esemény részleteiről szólva elmondta, hogy a zenészek hajója augusztus 26-án, pénteken 18 óra 20 perckor fut ki a balatonföldvári kikötőből. Az 1566 perc másnap 20 óra 6 perckor telik le, amikor a zenészek a siófoki kikötőben partra szállnak. Közben 21 helyen – többek között Tihanyban, Badacsonyban, Szigligeten, Keszthelyen és Balatonfüreden – kötnek ki és köszöntik zenével a kikötőkben tartózkodókat.

A zenekar mintegy 50 olyan felnőttből és fiatalból áll, akik egykor a zeneiskola diákjai voltak. A Zrínyiek gazdag zenei hagyományára térve kiemelte: Lavotta János Zrínyi-verbunkot, Goldmark Károly szimfonikus költeményt, Kodály Zoltán 1954-ben Zrínyi-szózatot, 1966-ban pedig Farkas Ferenc zeneművet írt a hadvezérről. Kiváló Zrínyi-feldolgozásai vannak a szigetvári Gersy Károlynak, és a 2016-os emlékévben Vajda János írt Zrínyi-oratóriumot, amelynek bemutatóját október 11-én tartják a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A kikötőkben többször is előadják majd Kraul Antal Zrínyi-indulóját a zenészek, a darabban a horvát Ivan Zajc Zrínyi-operájának egyes melódiái is felcsendülnek. Hóvári János reményének adott hangot, hogy a Guinness-rekordkísérlet alatt kegyes lesz az időjárás, és hitelesítés is rendben zajlik majd. Az emlékév szeptember 5. és 11. között Szigetváron megrendezésre kerülő központi ünnepségének részletes programja már összeállt. A mintegy egyhetes Zrínyi-napok fő rendezvényeit szeptember 7-én, Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának napján tartják. Ezen a napon a magyar katonai hagyományokról nemzeti kegyeleti emlékülésen emlékeznek meg, valamint felavatják Szabó Tamás új Zrínyi-emlékművét is. Az ország hagyományőrzői szeptember 10-11-én mutatják be a kitörést olyan formában, amelyre korábban még nem volt példa.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top