+ Történelem

Minden jogától megfosztották: 104 évesen kaphatja vissza Tamás Ilonka a jogait

A 104 éves Tamás Ilonka örömmel fogadta a hírt, de megjegyezte, hogy nem érti, miért kellett ennyi időt várni a befogadásra, hiszen teljesen egyértelmű jogsértéseket tár fel a petíció.

Befogadta az Európai Parlament (EP) a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót és megkezdték annak kivizsgálását – közölte Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke csütörtökön.

Több mint egy éve nyújtották be a panaszt „Tamás Ilonka és jogfosztott társai ügyében”, amelyet most befogadott az EP „Petíciós Bizottsága”. A 104 éves Tamás Ilonka örömmel fogadta a hírt, de megjegyezte, hogy nem érti, miért kellett ennyi időt várni a befogadásra, hiszen teljesen egyértelmű jogsértéseket tár fel a petíció.

Az EMT elnöke elmondta, Tamás Ilonka hat évvel ezelőtt fordult hozzá, hiszen „minden jogától megfosztották”: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát.

Közölte, a petíciós bizottság határozott arról, hogy előzetes vizsgálatra kéri fel az Európai Bizottságot és kérik a szlovák hatóságok álláspontját.

Szerinte úgy tűnik, hogy most érdemi vizsgálat indul az ügyben.

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény alapján – amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el – már ezren veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően.

A magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály ugyanis kimondja: „elveszíti” szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi.

Tamás Ilonka tavaly februárban fordult beadvánnyal jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok csoportjának egyik legismertebb tagja azért döntött úgy, hogy nemzetközi jogi fórumhoz fordul, mert a szlovák alkotmánybíróság 2014 szeptemberében hozott határozata után a Szlovákiában lehetséges összes jogorvoslati lehetőség kimerült számára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top