+ Építészet

46 éves korában hunyt el az építész

Halálával egy kivételesen kreatív, ugyanakkor az építészetre alkalmazott tudományként tekintő, egyedülálló mérnökkel, művésszel lettünk szegényebbek. A formai szempontok mellett munkája során jelentős értékként tekintett a fenntartható technológiákra.

Életének 46. évében elhunyt Tiba János építész, a Tiba Építész Stúdió alapítója és vezetője, többek között a Hungária körúti Magyar Telekom székház és a Párizsi Nagyáruház rekonstrukciójának tervezője.

Tiba Jánost augusztus 12-én érte a halál – közölte szerdán a Tiba Építész Stúdió.

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Fiatalon neves nemzetközi irodákban szerezhetett gyakorlatot. Magyarország mellett több európai országban is dolgozott Erick van Egeraatnak; az ismert holland építész budapesti képviseletét 1999 és 2005 között ő vezette, majd 2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót.

Halálával egy kivételesen kreatív, ugyanakkor az építészetre alkalmazott tudományként tekintő, egyedülálló mérnökkel, művésszel lettünk szegényebbek. A formai szempontok mellett munkája során jelentős értékként tekintett a fenntartható technológiákra. Az általa tervezett épületek energiahatékonyságát, a megújuló erőforrások felhasználását nemzetközi tanúsítványok is bizonyítják

– emlékezik alapítójára a stúdió.

Közleményük szerint Tiba Jánoshoz és irodájához több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik: mások mellett a több díjat nyert Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, Cipruson a pafoszi új városrész és mesterséges sziget beépítési és lakóépületek tervei, valamint a Váci Greens tömbjei. Mindezek mellett a napokban kezdődött meg a Magyar Telekom Nyrt. új székházának építése a Hungária körúton.

Korábbi munkái közül a stúdió kiemelte az Egeraat iroda által jegyzett ING székházat a Dózsa György úton, valamint a prágai Villa Bianca lakóegyüttes tervezését.

Tiba János búcsúztatásáról a Tiba Építész Stúdió és a hozzátartozók a későbbiekben intézkednek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top