+ Irodalom

Hogyan írható le az éppen kitört Etna látványa?

Catania lakói elképedve bámulták az Etnából áradó ezer méter magas füst- és porfelhőt, a kilövellő magmát és lángnyelveket. Egy újságíró a kávézó teraszáról figyelte a füstöt, s hosszas fogalmazásában sehogyan sem tudta tömörítve leírni benyomásait.

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1909 – a fenti kép a ’31-es kitörést ábrázolja

január, USA – Miután Argoniában sikerült a nőknek elérni, hogy minden hivatalt ők töltsenek be, úgy döntöttek, hogy az esketés menetét is ideje megváltoztatni. Az év első esküvőjén a házasságkötő terem pulpitusán álló békebírónő először a menyasszonyt kérdezte meg, hogy a mellette álló, vőlegénynek öltözött férfit szeretné-e férjül venni.

január, Egyiptom – Súlyos havakkal és fagyokkal dermesztette Európa legtöbb városát a tél, a tehetősebbek úgy döntöttek, hogy Kairóba utaznak melegedni. De alig töltöttek el pár napot, a téli sportok örömei után vágyakoztak, s a verőfényes ég alatt, ha nem is jégen, de simára csiszolt deszkapadlón görkorcsolyák kerekein száguldoztak.

január, Sandwich-szigetek – Az első telepesek után maradt házi tyúkok a sziklás, hegyes vidékhez alkalmazkodva néhány év alatt elvadultak, s úgy éltek a bozótokban, mint akik időtlen idők óta ott születtek. Ízletes húsuknál talán csak a vadászatuk jelentett nagyobb izgalmat, mert bárhogyan is alkalmazkodtak, se futni, se repülni nem tanultak meg.

február, Olaszország – Catania lakói elképedve bámulták az Etnából áradó ezer méter magas füst- és porfelhőt, a kilövellő magmát és lángnyelveket. Egy újságíró a kávézó teraszáról figyelte a füstöt, s hosszas fogalmazásában sehogyan sem tudta tömörítve leírni benyomásait. Addig húzogatta és toldozgatta a beszámolót, míg csak ennyi maradt a papíron: borzasztóan szép látvány.

február, Franciaország – Egy párizsi léghajós klub megszállott tervezője olyan repülőgépet szerkesztett, amely nyolc láb hosszúságú, ám használat után akkorára összehajtható, mint egy nagyobbacska esernyő. A férfi már háromszáz sikeres repülést hajtott végre vele, azonban ezen a napon úgy döntött, hogy nem kísérti a szerencsét, és repülés helyett vadászni indult.

február, Ausztria – Az osztrák iskolákban bevezették a rendszeres fogászati vizsgálatot. Egy kisfiú tátott szájjal ült a fogorvosi székben, míg az orvos darabonként kopogtatta a fogait. A fogak nagyjából hasonló hangot adtak. A fiú szomorúan mesélte otthon, hogy biztosan baj van a fogaival, mert egyetlen dallamot sem sikerült lejátszani rajtuk.

március, San Salvador – A szenvedélyes bélyeggyűjtő egy elsőrendű levélbélyeg-kereskedő céghez fordult, hogy felbecsültesse a gyűjteményét. A cég embere már első ránézésre elmondta, hogy a kollekció nem teljes, hiszen az nagyjából 20 ezer darabból állna, majd rövid vizsgálódás után kijelentette. Uram, ha ön gazdag ember, akkor ezek a bélyegek önnek érnek a legtöbbet és a legkevesebbet. A talányos válaszon nem lepődött meg a férfi, összepakolta az albumokat, és hazaindult, hogy a következő húsz évben a válasz értelmén gondolkozzon.

március, Magyarország – Szigorú telek jártak a Hargitán, ám egy Gyergyóújfaluban élő öreg és vakmerő milliomos a fejébe vette, hogy ő bizony van olyan kemény legény, hogy fűtés nélkül bírja ki a teleket. Már éppen tavaszodott, a rügyek pattanásig feszültek az ágakon, mikor holtan találták a háza padlóján. Beteljesítette a sorsát, megfagyott.

március, Olaszország – Jó idők jártak egy pallanzai szobrászmesterre, aki rövid idő leforgása alatt komoly bankszámlát tudhatott magáénak. Nem arcokat és alakokat mintázott meg drága anyagból, hanem élethű romokat készített még drágábbakból. A legújabb villatulajdonosok versengtek érte, hogy a kert végében, ott a diszkrét bozótos mellé emeljen egy 15. századi romot, olyat, amelyen nem csak a szobrász, de az idő is dolgozott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top