+ Irodalom

Hogyan került a Havannánál elsüllyedt hajóról a svéd partokhoz a rézkanál?

Cimbrishamm kikötőjében egy réz kávéskanalat halásztak ki a vízből, melynek nyelén „Maine 6600 tonne” felirat állt. A kanál csakis az 1898-ban, Havannában elsüllyesztett Maine amerikai hadihajóról származhatott. De hogyan került a svéd partokhoz?

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1908 – A képen a Szent Lőrinc folyón hajózó Sirius, amely Massena és Cornwall között hajózva szállította az embereket. Massenából délelőtt 9-kor indult és 10.15-re ért Cornwallba, a visszaúton délután 4-kor indult és fél6-ra és Massenában.

október, Kanada – A kanadai kormány négyszáz szigetet bocsátott áruba a Szent Lőrinc folyón Kingstone és Brockville között. A szigetek mérete tizennégy négyzetkilométertől négyszázig terjedt. A vásárlás előtt nem egy pénzes úriember vizsgálta a tükörben magát, hogy jól áll-e neki a mondat. „Majd’ elfelejtettem mondani, van egy szigetem!”

október, Kína – Ahogy minden kínai újévkor, most is jó néhány ház lángolt a faluban. Az egyik férfi menekülve kiabált egy hintó felé: sajnos, uram, nem tudom megadni a tartozásomat, hiszen láthatja, az isten mindenemet fölégette és elvette, kérem, bocsásson meg, és kérje vissza a kölcsönt az istentől! Ha be tudod bizonyítani, mondta a férfi a hintóból, hogy az isten gyújtotta föl a házadat, megmarad a becsületed, s jöhetsz hozzám az újabb kölcsönért.

október, Oroszország – Egy dúsgazdag szentpétervári férfi, akinek több palotája, és egy millió holdnál nagyobb birtoka volt, azzal szórakoztatta magát, hogy időnként a város széli kétszobás lakásába költözött, ahonnan hosszú portyákat tett szakadt ruházatban. Ha valaki néhány kopekot nyomott a markába, azt a házáig követte, és másnap busásan megjutalmazta. Emberek, hát így adakozzatok!

november, Svédország – Cimbrishamm kikötőjében egy réz kávéskanalat halásztak ki a vízből, melynek nyelén „Maine 6600 tonne” felirat állt. A kanál csakis az 1898-ban, Havannában elsüllyesztett Maine amerikai hadihajóról származhatott. De hogyan került a svéd partokhoz? Többféle magyarázat kapott lábra, melyek közül a legvalószínűbbnek tűnt, hogy egy hatalmas hal Havannánál lenyelte a kanalat, majd hosszas úszkálás és kínlódás után Svédországnál sikerült kitojnia.

november, USA – Egy éles szemű ember némely tíz dollároson felfedezte, hogy az Államok címerében szereplő csillagos zászlós sas szamárfejhez hasonlít, ha fordítva tartják a bankót. Húsz év után derült fény egy eltanácsolt rézmetsző bosszújára. A birodalmi bank mindent elkövetett, hogy bevonja a forgalomból a szamárfejes bankót, ám a gyűjtők szenvedélyének köszönhetően tíz dollár napok alatt huszonöt dollárba került.

november, Kína – Tyúktojást vett a kezébe a férfi, melynek héját kifúrta, és a tojás sárgáját és fehérjét egy tálba eresztette. Nem rántottához készült, hanem ikrákat keltetni. Az ikrákat beletöltötte az üres tojásba, a nyílást leragasztotta, majd a mit sem sejtő kotlós alá rakta. Az ikrák fölmelegedtek és csakhamar kikeltek. Így történt, hogy tyúkanyó sok száz halnak adott életet.

december, Olaszország – A római statisztikai hivatal vezetője széles aktával a hóna alatt lépett a pulpitusra, ahol beszámolt az ország rettenetes állapotáról. 336 községben nincs temető, a halottakat a templom alatt levő kriptába dobják. Kilenc ezer ember sziklabarlangokban lakik, a falvakban nincs kenyér, nincs hús, nincs orvos, csak szegénység van. A mocsaras községekben állandó a malária. És száz emberből hatvanhárom analfabéta. A teremben akkora volt a csend, mint egy néma vészharang.

december, Egyiptom – Az alexandriai őrültek házában bevált módszer lett a színterápiás kezelés. A dühöngő őrültek a kék szobában várták a megnyugvást, a piros szobába azokat vezették, akik a melankólia miatt nem akartak enni. A piros szoba falai között gyakran elhangzott az a mondat, hogy legyen szíves egy falat kenyeret hozni!

december, Skócia – Tudós ember vizsgálta meg a Glasgow környékén található rosneathi visszhangot, amely a trombitán előadott melódiát azonnal visszaverte, ám két hanggal lejjebb, s aztán még kétszer előadta ugyanezt. Először kézenfekvőnek tűnt a gondolat, hogy valaki szórakozik vele, ami rendben is lenne. De miért szórakozik mindenki mással is?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top