A magyar nyelv nagyon régi, nehéz és különleges – hiszik sokan. Tévednek.

Farmer térkép Europa

Természetesen a magyar nyelv különleges, de csak annyira, amennyire bármelyik más nyelv az. Már a fentiekből sejthetjük, hogy a magyar nyelvben tulajdonképpen nincsen semmi, amire ne lenne példa más nyelvben, akár még szélsőségesebb formában is.

Miért tűnik sokak szemében annyira sajátosnak? Ennek nem más az oka, mint az, hogy mihez és hogyan hasonlítjuk. A legtöbb ember, aki ismer két-három európai nyelvet, úgy érzi, ezek az „igazi” nyelvek, azaz a nyelvek általában olyanok, mint az általa ismertek. „Ismeri a magánhangzó-harmóniát az angol, a francia, a német vagy az orosz? Na ugye, ez a magyar különlegessége!” – hangzik az érvelés. Persze ennyi erővel a német is mondhatná, hogy a névelőt nem ragozza sem az angol, se a magyar, az oroszban nincs is, a franciában meg ugyan jelölheti a nemet és a számot, de az esetet ott sem: a német tehát egy különleges nyelv. Az angol is sajátosnak mondható abban a tekintetben, hogy rendkívül gazdag a magánhangzórendszere, az orosznak is különleges vonása, hogy szinte minden mássalhangzó kemény–lágy párokba rendeződik (míg a nyelvek jelentős része az ilyen szembenállást nem is ismeri, nincsenek bennük ny, ty, gy-szerű hangok).

A teljes cikk az eredeti környezetében > a nyest.hu oldalán5 hozzászólás

Írd le a véleményed!
 1. Tota

  444- milyen “meglepő”, hogy a bal-libsik hoznak le ilyen cikket.
  Külöben meg a legtöbb nép az ország után kapta a nevét, mert azon a helyen alakult ki a nagyon kevés kivételhez tartozik a magyar. Azaz Magyarország a nép után kapta a nevét. A magyar a világ legrégebbi nyelve nem is tudják pontosan meghatározni, hol és mikor jött létre. Az meg, hogy mennyire nehéz valami azt embere válogatja és hogy mennyire különleges az nézőpont kérdése.

  • Judith50

   2010-ben utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és
   Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ
   egyik legrégebbi nyelve volt. A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsből állt.( a nép azaz a törzs 65 ezer éves múltra tekintett vissza! ) s az altörzsek által beszélt nyelvek is a legrégebbiek….Nem a magyar. .

   • Tota

    A világ több mint tízezer nyelvéből találtál egyet amely népnek még saját országa sincs ahol az övék lenne a hivatalos nyelv.
    De rendben azért pontosítok a magyar a világ egyik legrégebbi nyelve és nem A legrégebbi -amit amúgy sem lehet pontosan kideríteni.


Új hozzászólás