+ High-tech

Uniós pénzből figyel a román Nagy Testvér?

A román Helsinki Bizottság szerint egy uniós finanszírozású projekt egyes részei – például az arcfelismerésre vagy a kommunikáció megfigyelésére vonatkozó fejezetek – azt sejtetik, hogy a román hírszerzés titokban a lakosság általános megfigyelését tervezi.

A román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) és másik három civil szervezet nyílt levélben fejezte ki aggályait hétfőn az Európai Bizottságnál és a bukaresti kormánynál amiatt, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) – szerintük – a polgárok tömeges megfigyelését tervezi, és az erre alkalmas informatikai rendszer kiépítéséhez uniós támogatásokat használ.

A civilek úgy tudják, hogy az SRI júniusban 25 millió eurós támogatást nyert el “az informatikai rendszerek összehangolására és megerősítésére”, ami szerintük egy, a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó, úgynevezett “Nagy Testvér” létrejöttét vetíti előre. A nyílt levél szerzői azt nehezményezik, hogy a SII Analytics projekt megvalósulása esetén a titkosszolgálatok vagy más állami intézmények állítólag hozzáférést nyernek az összekapcsolt adatbázisokhoz, a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez, anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.
Az APADOR-CH szerint a projekt egyes részei – például az arcfelismerésre vagy a kommunikáció megfigyelésére vonatkozó fejezetek –

azt sejtetik, hogy a SRI kimondatlanul is a teljes lakosság általános megfigyelését tervezi, és célja nem a csalások megelőzése, ahogy az uniós támogatási pályázatában szerepel, hanem valójában a polgárok magánélete utáni kémkedés.

A civilek a projekt leállítását követelik, közvitát javasolnak a SRI társadalmi szerepéről, és olyan törvénymódosításokat sürgetnek, amelyek hatékony törvényi garanciát jelentenek a hatósági visszaélések ellen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top