+ Irodalom

Egy éjszakán át volt milliomos a katona

A hadsereg hálófelszerelése nagy változáson ment át, mikor a szalmazsákok szalmáját papírhulladékra cserélték. Egyik este takarodó után a félhomályban, késével ügyetlenkedve belehasított az egyik katona. Azt látta, hogy nem szalma van benne, s ahogy a papírt tapintotta, azt hitte, pénz…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1907 – villamos a Nyugatinál

január, Oroszország – Dermesztő éjszaka volt, legalább mínusz negyven fok, a tábor több pontján lobogott a tűz, körülöttük katonák dideregtek. A szikrák pattogása betöltötte a csöndet, mikor az egyik férfi zsebkendőt vett elő és kifújta az orrát. A többiek úgy néztek rá, mintha a holdról jött volna. Az orosz hadseregben ezerből egy férfi hordott magánál zsebkendőt. De az is minek?

január, Portugália – Az emberek nem szavazhatnak máshol, mondta a pap, csakis a templomban. Az embereknek tiszta lelkiismerettel kell leadniuk a szavazataikat, és azt csakis a templomban teszik tiszta lelkiismerettel. Az államnak soha nem lesz olyan szolgája, aki képes az Úr figyelő tekintetét helyettesíteni. És milyen javaslata lenne az egyháznak, kérdezte a politikus, a titkosszolgálat megszervezésére?

január, Anglia – A kocsmáros büszkén mesélte a vendégeknek, hogy az egész világon az angolok a legjobb sörivók, évente fejenként hatvan litert fogyasztanak el. A kellemes meleg ellenére egy pillanatra megfagyott a levegő. Százhúsz korsó egy évben, mondta egy öreg a sarokban, vagyis csak három naponta egy krigli? Ez borzasztó, mindjárt szomjan halok. Akkor itt valakik nagyon nem isszák a sört!

február, Magyarország – A budapesti utcán villamos gurult végig, a peronelzáró ajtókat színes reklámok borították. Az emberek nap nap után várták az újabb hirdetéseket, olvasta őket kicsi és nagy, hazai és külföldi személy. Egy téli estén alacsony, kopasz férfi bámulta a reklámokat. Úgy várom már, mondta, hogy föltalálják a gyújtós nélkül égő kandallót.

február, Németország – A hadsereg hálófelszerelése nagy változáson ment át, mikor a szalmazsákok szalmáját papírhulladékra cserélték. Egyik este takarodó után a félhomályban, késével ügyetlenkedve belehasított az egyik katona. Azt látta, hogy nem szalma van benne, s ahogy a papírt tapintotta, azt hitte, pénz. Nem mert villanyt gyújtani, úgy aludt hajnalig, ahogy egy milliomos.

február, Kína – Ült a férfi a földön, körülötte szent tehenek legelésztek. Éhes volt, de azért füvet mégsem akaródzott enni. Hallotta, hogy más országokban micsoda pazar ételek készülnek a tehénből, valami beafsteak-et emlegettek. De hát a szent dolgokat fölzabálni önmagunk fölzabálásához vezet. Aztán hasra fordult, és jól megnézett egy tehenet, hogyan csavarintja körbe nyelvével a fűcsomót.

március, Anglia – Azt tudtad, drágám, kérdezte a férfi, hogy egy angol levélhordó naponta gyalog megtett útjaival három év és öt hónap alatt megkerülné a földet? De azért remélem, mondta az asszony, erről nem tudnak a levélhordók! Ezt hogy érted, drágám? Attól tartok, megszűnne a kézbesítés, és tömegesen bolyonganának a föld körül.

március, Délnyugat-Afrika – Ezen a szürke fényű hajnalon nagy dolgok voltak készülőben, Afrika első, Etosha nevű vadrezervátumát avatták fel a németek. Az állatok nagy része örült a gondoskodásnak, más része értetlenül állt a tény előtt, de főként a ragadozóknak okozott értelmezési problémát. Hogy akkor most az ő vadászmódszerüket is felfüggesztik?

március, Szahara – Mivel a Szaharában kevés a jég, a beduin orvos javaslatára kivitték a férfit a sivatagba, gödröt ástak neki, majd eltemették, hogy csak a feje látszott ki. A rokonok négy napon át táplálták, mire a homok kiszívta a testéből a lázat. A férfi nem győzött hálálkodni az orvosnak, aki szintúgy örvendezett, hogy ez a beteg túlélte a terápiát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top