+ Természet

Skócia a zarándokok paradicsoma lesz

A zarándokutak iránt az utóbbi években tapasztalt megnövekedett érdeklődést kihasználva öt új zarándokutat fejlesztenek Skóciában, a “kaledóniai caminón” a kelta szentek nyomában járhatnak az érdeklődők.

Keresés a weben

A zarándokutak iránt az utóbbi években tapasztalt megnövekedett érdeklődést kihasználva öt új zarándokutat fejlesztenek Skóciában, a “kaledóniai caminón” a kelta szentek nyomában járhatnak az érdeklődők.

Skócia élen jár a zarándokutak kialakításában, több ilyet fejlesztenek, mint bárhol máshol az Egyesült Királyságban. A kezdeményezést a helyiek lelkesedése fűti, de a skót kormány és a helyi hatóságok is támogatják, nem utolsósorban az egészséges életmód hirdetése miatt és a gazdasági fellendülés reményében – írta a hétvégén a The Times című lap. Az új zarándokutak közül a legnagyratörőbb nyugatról keletre szeli át Skóciát, összekötve az ország két leghíresebb vallási helyét. Iona és St. Andrews már a középkorban is vonzotta a zarándokokat. A 298 kilométeres út hosszú távú prioritás, egyes szakaszai azonban már öt éven belül elkészülnek. Crieff és St. Andrews között vezet majd például A három szent útja a középkori szentek, Fillan, Kessog és Serf nyomában.

Jóval előrébb tart a 113 kilométeres fife-i zarándokút kialakítása a Culross-North Queensferry-St. Andrews útvonalon, a Forth folyó torkolatán át. A gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt ajánlott zarándoklat érinti az ország egyik legjelentősebb középkori apátságát és Skóciai Szent Margit kultuszának központját Dunfermline-ban. Ez a vidék Európa egyik fő zarándokhelye volt régen az ott őrzött és András apostolnak tulajdonított relikviák miatt. Skócia délnyugati részén, Glasgow és Whithorn között 204 kilométeres zarándokutat terveztek. Kialakításának ötlete 2013-ban merült fel a paisley-i apátság gyülekezetének tagjaiban, akik a templom fennállásának 850. évfordulója alkalmából szerveztek zarándoklatokat a kolostorromokhoz Whithornba, ahol egykor Szent Ninianhez kötődő székesegyház állt és amely a hetedik század óta jelentős zarándokhely.

Az ország másik oldalán, a North Berwick és Lindisfarne közötti zarándokút kialakítását a whitekirki plébános kezdeményezte. Whitekirk az 1300-as évek óta jelentős zarándokhely: azok, akik ittak Szent Baldred közelben lévő forrásából, csodákról számoltak be. 1413-ban több mint 15 ezer zarándok járt a forrásnál, 1430-ban I. Jakab skót király felügyelete alatt már zarándokszállás épült a faluban. Ez az útvonal csatlakozik két már meglévőhöz: Szent Cuthbert útjához Melrose és Lindisfarne között és Szent Oszvaldéhoz Lindisfarne és Heavenfield között, ahol Oszvald király 633-ban legyőzte a pogány merciaiakat és visszaállította a kereszténységet Northumbriában.

A kaledóniai caminóként emlegetett útvonalak közül a legészakibb az Aberdeen és Ballater közötti 64 kilométeres zarándoklat. A skóciai zarándokutaknak közös fóruma is van, amely a szervezésben részt vevő embereket és szervezeteket tömöríti. A Scottish Pilgrim Routes Forum (SPFR) együttműködik a zöld zarándoklatok hálózatával. A Green Pilgrimage Network világszerte 28 olyan zarándokhelyet köt össze – minden vallásból -, amely elkötelezett a környezetvédelem iránt. Skóciában két ilyen van, a Loch Lomond partján lévő lussi plébániatemplom és az ionai apátság.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top