Megérett-e a nép egy megrázóan mély és súlyos tragédiára?

Epernay

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1906 – a Képen Epernay

október, Földgömb – A számítások által bebizonyosodott, hogy ez idő tájt még 20 millió négyszög mérföldnyi terület ismeretlen az emberiség előtt. Ám a tudósok szerint ez elenyészően csekély az ismert területekhez képest, és már nem számíthatunk különösebb fölfedezésre, még akkor sem, ha a Hudson-öböl környékét eddig ismeretlen, nagy kezű és nagy fejű emberevők lakják.

október, Dél-Afrika – Fokföld legnagyobb elemi csapása a pávián. Mivel a régi vadonból művelt területek lettek, a derék páviánok nem folytathatták régi életmódjukat, s ezért áttértek a fiatal, gyenge bárányra. De nem a húsáért imádták, hanem az anyja emlőjén jóllakott bárány gyomrát felszakítva, a benne levő tejet szürcsölték ki. A páviánok annyira ravaszak, hogy képesek megkülönböztetni a rájuk veszélyesebb férfit a veszélytelenebb nőtől, ezért a férfiak kitömött mellekkel, szoknyában vadásznak rájuk.

október, Franciaország – Epernay negyvenöt hold nagyságú földalatti pincéjéből jelentették, hogy nincs ok az aggodalomra, nyugodtan tervezhetünk nagyszabású ünnepségeket, esküvőket, egyhetes legénybúcsúkat, a raktáron öt millió üveg pezsgő várja, hogy megkezdje kalandos útját az emberi szervezeten keresztül.

november, Görögország – A törvény szerint halálra ítélt férfit csak két év elteltével végzik majd ki, hagynak neki időt elgondolkodni tette borzalmán és a világ különös szépségén. És talán arra is megtalálja a választ, miért lesz jobb a káposztás étel, minél többször melegítik.

november, Anglia – Edward, angol király a különvonatján utazott, s az ágyból a vészféket bámulta, melyet az egész szerelvényen úgy helyeztek el, hogy fekve is bárki elérje. Az ötletet remeknek és biztonságosnak tartotta a király, ennek ellenére a fogantyú optimális helyét kereste, ahol nem érez iránta vonzalmat, hogy felkelés közben megkapaszkodjon benne.

november, Franciaország – Egy párizsi színház igazgatója úgy döntött, hogy ezen az őszön is megtartja előadását a szegényeknek, melyre nem szed belépőt. Az utóbbi években mindig valamilyen vidám darabbal állt elő, most viszont azon gondolkodott, megérett-e a nép egy megrázóan mély és súlyos tragédiára.

december, Olaszország – A nő három éve vesztette el a férjét, gyásza idővel a kislányuk nevelésével enyhült. Aztán megismerkedett egy fiatal férfival, és úgy tűnt, semmi nem állhat közéjük. Ám hiába szerettek volna összeházasodni, a pap széttárta a karját. Gyermekeim, a törvény szerint a férfi csak vasárnap léphet első ízben oltár elé, viszont az özvegyasszony csak szombaton mehet férjhez. Úgyhogy, fiam, neked először valaki mást kell elvenned, vagy, asszonyom, támassza föl a férjét.

december, Írország – Az asszony a tükör előtt ült és az újságot lapozgatva igazgatta a haját. A szeme egy cikkre tévedt, melyben azt írták, hogy egy hetvenéves nő átlagosan 5862 órát, azaz nyolc hónapot tölt a tükör előtt. A nő nem volt még ötvenéves, de úgy érezte, a következő húsz évben a lehető legkevesebb időt fogja a tükör előtt tölteni.

december, Ceylon – Egy angol férfi életében először járt a szingalézek között. Elbűvölték a sziget természeti adottságai, a vadon tenyésző pompás virágok, a pálmaerdők sokasága, ám ennél is jobban megigézte a helyiek szépsége, akik bronzszínű bőrükkel, arányos testalkatukkal és intelligens arcvonásaikkal maradásra csábították. Nem sokkal később iskolát nyitott nekik, mert mindennél fölfoghatatlanabb örömöt okozott számára azokat tanítani, akikben gyönyörködik.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!