+ Irodalom

Aki ötven táncosnőt ajándékozott párizsi vendéglátójának

A kambodzsai király rászánta magát, hogy életében először elhagyja az országot, és ellátogasson Párizsba. Vendéglátójának ötven táncosnőt hozott ajándékba, akik az úton tengeri betegek lettek, és össze-vissza okádták a hajót…

A XX. század története a magyar sajtó cikkei alapján – 1906 – a képen India

július, Japán – A déli partoktól nem messze, Ibo szigetéről indult zsákmányszerző útjára az a tizenhat halász, akik a napokkal ezelőtti földrengésnek köszönhetően, két tengerből kiemelkedő szigetet pillantottak meg ott, ahol eddig semmi nem volt. A halászok hajója fölborult a háborgó hullámok között, de így is sikerült kitűzniük a japán zászlót. Még évekkel később is mesélték a túlélők, hogy nem remélték, hogy valaha is halak helyett egy sziget lesz a zsákmányuk.

július, Franciaország – A kambodzsai király rászánta magát, hogy életében először elhagyja az országot, és ellátogasson Párizsba. Vendéglátójának ötven táncosnőt hozott ajándékba, akik az úton tengeri betegek lettek, és össze-vissza okádták a hajót. Még Párizsban is meglehetősen rossz bőrben voltak, s a király azt hitte, hogy pusztán a rossz minőség miatt nem fogadják el az ajándékot.

július, Németország – Az állatbarát drezdaiak felállították a világ első kutyafürdőjét, ahová nagyobb vadászatok, és megpróbáltatásoktól sem mentes kirándulások után vihették el az állatokat fürdeni és fertőtleníteni. Egy férfi nyakig sárosan állított be a kutyájával, de nem léphették át a küszöböt, mert a kutyának sem beceneve, sem pedigréje nem volt.

augusztus, Tunézia – Az esküvő előtt egy sötét, ablaktalan helyiségbe zárták a tuniszi menyasszonyt. Két héten át nem csinált mást, csak evett és evett, no meg vécére járt. Az esküvő napjára úgy fölhizlalták, hogy nem ismert magára, s bár a vőlegénynek tetszett a nagy testű ara, egy pillanatra ő is elgondolkodott, nem tán egy másik asszonyt sóznak a nyakába?

augusztus, Ausztrália – Egy telepes kétéves gyermeke a kapitány és az utasok oltalma alatt hajózott Sydneytől egészen Portsmouth-ig. Az otthon maradt férfi minden nap elképzelte gyermekét a hajón, elképzelte a szelet, a felhőket, a tenger hullámzását, mintha ezekből szeretné kiolvasni, hogy jól döntött-e a gyerek sorsáról.

augusztus, India – Egy professzor meglepetten tapasztalta, hogy a félvad életmódot folytató bennszülöttek is imádják a kokaint, de nem lövik magukat, hanem gumicukorkában rágcsálják. A fejtörést az okozta a professzornak, hogy a bennszülötteknek nincsenek civilizációs problémáik, és a kenyér utáni hajsza sem dúlja fel az idegrendszerüket, mégis kokainisták. Miért? Ezen addig tépelődött, míg a szájába nem tolt egy gumicukrot.

szeptember, Új-Zéland – Ez a férfi jó tizenöt évvel ezelőtt szenvedett szélhűdést, s a mozgásképtelenné vált karjait pótlandó, megpróbálta a lábait használni. Ma már egyedül vezeti a kisváros postahivatalát, pénzt számol, aláír, s otthoni barkácsműhelyében remekül fűrészel. A nőknek gyakran meglódul a fantáziája, micsoda ölelés rejtezhet a lábai között.

szeptember, Abesszínia – A császár rajongója volt az egészséges életmódnak, ezért törvényben rendelte el, hogy akit dohányzáson vagy bagózáson érnek, azt végezzék ki. A burnótozást viszont már nem tartotta oly mértékben egészségkárosítónak, ezért akit burnótozáson kaptak, annak csak az orrát vágták le.

szeptember, Fidzsi-szigetek – A férfi az egész napi munka után a háza előtt ült, és a lemenő nap fényénél egy nagy halom kókuszdiót bámult. Azon gondolkodott, miért ők az egyetlen kivételek az angol gyarmatok között, akik a királynak többnyire kókuszdióban róhatják le adójukat. Merthogy néha vihetnének egy kis aranyat is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top