+ Életmód

Bekeményítettek az ausztrál ateisták

Istenben nem hívő aktivisták az Ausztrál Ateista Alapítvány (AFA) honlapján felhívásban kérték azokat a honfitársaikat, akik nem követői egyetlen vallásnak sem, hogy a jövő heti népszámlálás alkalmával ne vallják magukat Jedi-lovagnak…

Megelégelték ausztrál ateista aktivisták, hogy évről évre nem vallásos emberek tízezrei vallják magukat viccből Jedi-hívőnek, és ezáltal „eltorzítják” a statisztikát, vallásosabb színben tüntetve fel a kontinensnyi országot, mint amilyen valójában.

Istenben nem hívő aktivisták az Ausztrál Ateista Alapítvány (AFA) honlapján felhívásban kérték azokat a honfitársaikat, akik nem követői egyetlen vallásnak sem, hogy a jövő heti népszámlálás alkalmával ne vallják magukat Jedi-lovagnak, hanem a „nem vallásos” rubrikát jelöljék be. Emlékeztettek arra, hogy Ausztráliában a népszámlálási kérdőívek kiértékelői a fantasy vallások követőit a „meghatározatlan vallások” csoportba sorolják, ezáltal a lakosság a valóságosnál nagyobb arányban tűnik fel hívőként.

Az alapítvány elnöke, Kylie Sturgess bevallotta, hogy egy alkalommal ő is Jedi-hívőnek tüntette fel magát, de – mint mondta – „a statisztikusoknál nem jött be a tréfa” és egyébként is már idejétmúlt dologról van szó.

A vicces vallásmegjelölés egy hajdani email-kampányon alapul, amely tévesen azt állította, hogy az ausztrál állam köteles vallásként elismerni a jediizmust, amennyiben legalább 8000 állampolgár Jedi-lovagnak vallja magát. A kampány hatására a 2001-es népszámlálás alkalmával több mint 70 ezren vallották magukat Jedi-hívőnek és számuk azóta sem csökkent érdemben.

Sokan vallják magukat az állítólagos Jedi-vallás követőjének Új-Zélandon, Kanadában, Angliában és Walesben is. A 10 évvel ezelőtti angliai és walesi népszavazás alkalmával 390 ezren mondták magukat a Star Wars-filmekből ismert Jedi-rend hívének, vagyis az összlakosság 7 százalékát tették ki a fantasy hívők. Csakhogy az ausztrál gyakorlattól eltérően Angliában és Walesben az ateisták közé sorolják őket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top