+ Színház

Miért éppen csiga a Művészetek Völgyének jelképe?

Repülj vissza velünk az időben több mint húsz évet, és nézd meg, milyen volt Hobo, Cseh Tamás, Deák Bill Gyula, Kocsis Zoltán és Galkó Balázs idejében a Művészetek Völgye!

Kapolcs – A Kezdetek, Művészetek Völgye ANNO címmel archív felvételekből készült videóösszeállítást láthatunk a fesztivál YouTube-csatornáján.

Repülj vissza velünk az időben több mint 20 évet, és nézd meg, hogy milyen volt Hobo, Cseh Tamás, Deák Bill Gyula, Kocsis Zoltán és Galkó Balázs idejében a Művészetek Völgye! Jó nosztalgiázást!

– írják az alkotók.

A Völgy 26 éves történetéből ide, illetve ide kattintva is kaphatunk ízelítőt. Az interaktív honlapon regisztráció után bárki megoszthatja az élményeit. Így még az is előfordulhat, hogy valakitől megtudjuk, miért éppen a csiga lett a fesztivál jelképe, ugyanis arra az alapítók közül már senki sem emlékszik. Mindenesetre tény, hogy Kapolcs-szerte rengeteg lakott és lakatlan csigaházat találhatni; a parányitól a monumentálisig számtalan csigás műalkotás született a völgynapok jegyében; a falvak között Csigabusz közlekedik fesztiválidőben; és a 20. Művészetek Völgye alkalmából Csiga-díjat is alapítottak.

Csigamenet 2011-ben

Csigamenet 2011-ben

A privát nosztalgia oltárán áldozva ezúttal azt is felidézzük, hogyan csigáztunk mi (érdeklődést) Imhof Iván fotós kollégámmal 2010-ben, a 20. völgyfesztiválon.

CSIGALMI NEGYED

Mottó

Parti Nagy Lajos: Csigabú

A bánatot, mit tán ma érez,
mint brummogó, halk őszi hangot,
idomítgassa a kezéhez,
gyúrjon belőle kis harangot,
csigát, lovat, s ne kérje számon,
a búanyag rém furcsa jószág,
egy formátlan szomorúságon
cseppet sem segít a valóság.
De hogyha átöleli szépen,
megdédelgeti az ölében,
s csinál a búból búbabát,
tükörbe néz a hülye bánat,
s mert a bánat egy hiú állat,
elvigyorogja tán magát.

Van, aki jobbra, …

…van, aki balra figyel.

Aztán elindulnak, …

… gyalog mennek, mert sietnek.

Már együtt vannak, …

… összeverődik a csapat.

Nem számít, hogy kiCSIga…

… vagy nagy.

Nem számít, hogy barna a ház …

… vagy éppen zöld, …

…esetleg csíkos.

Jöhetnek fűről …

… vagy fáról, …

… esetleg kőről, …

… jól megférnek együtt.

Ősidők óta.

 KapolCSiga

CSIGUS HUNGARICUS

2010. augusztus 1-jén Hobo Circus Hungaricus című porondszínházi produkciójával zárult a 20. Művészetek Völgye a pulai Színházsátorban. Az attraktív előadásban a Békés Megyei Jókai Színház és a debreceni Csokonai Színház művészei működtek közre.

Az est ünnepélyes befejezéseként Földes László Hobo átvethette az idén alapított Csiga-díjat. Ha lenne a Völgyben  törzsgárda- vagy örökös tagságért járó kitüntetés, Hobo azt kapta volna, de minthogy  – egyelőre – nincs, ,,csupán” a  művészeti kategóriában szerzett Csiga-érdeméremmel büszkélkedhet. A kitüntetést Márta István fesztiváligazgató adta át, és Kertész Lajos, Pula polgármestere tűzte fel.

Fotó: Imhof Iván

Fotó: Imhof Iván

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top