+ művészet & politika

A történelem egyik legkreatívabb szeretőjéről nyílik kiállítás

A szép arc, valamint a hírnév és az ambíció mögött valójában egy határozott nő rejtőzött, aki mindenáron erkölcsös életet kívánt a tengernagytól házasságon kívül született lányának.

A greenwichi tengerészeti múzeum Emma Hamilton: Seduction and Celebrity (Emma Hamilton, csábítás és hírnév) című, ősszel nyíló tárlata eddig nem látott tárgyak segítségével igyekszik bemutatni Nelson admirális szeretőjének nem mindennapi életútját és azt, hogy a szép arc, valamint a hírnév és az ambíció mögött valójában egy határozott nő rejtőzött, aki mindenáron erkölcsös életet kívánt a tengernagytól házasságon kívül született lányának – írta a The Times című lap hétfőn.

A november 3-án nyíló kiállítás több mint kétszáz tárgy révén tárja fel Lady Hamilton életét, amely egy cheshire-i kovács otthonában kezdődött, majd nemesemberekkel folytatott viszonyok, törvényen kívül született gyermekek, egy nagykövettel kötött házasság, a napóleoni udvarban betöltött fontos hely, de mindenekelőtt a Horatio Nelsonnal ápolt kapcsolat révén maradt emlékezetes.

Utóbbi, bár biztosította Emma Hamilton helyét a történelemkönyvekben, bukását is okozta. Próbálkozásai, hogy házasság és Nelson oltalma nélkül is fenntartsa csillogó életmódját, anyagi romlásba, majd az adósok börtönébe taszította, és végül egyetlen fillér nélkül halt meg Calais-ban, messze hitelezőitől.

Lady Hamilton eredeti neve Amy Lyon volt, 12 évesen azonban Emma Hartra változtatta és Londonba költözött. Négy évvel később teherbe esett egy arisztokratától, aki nem volt hajlandó gondoskodni róla, ezért a nő vidékre küldte a gyermeket. Emma Hartot nem sokkal később “új védelmezője”, Charles Greville bemutatta George Romney portréfestőnek, akinek a múzsája, a brit történelemnek pedig az egyik legtöbbször megörökített asszonya lett.

Greville azonban gazdag feleséget akart magának, Emma Hartot ezért elküldte nagybátyja, William Hamilton nápolyi brit követhez. Házasságot kötöttek, és Lady Hamilton belevetette magát a nápolyi udvari életbe. Mária Karolina nápoly-szicíliai királyné bizalmasa lett, és a kiállításon szereplő levelek tanúsága szerint “jelentős politikai befolyással” bírt.

Nápolyban, az 1798-as nílusi csata után találkozott Nelsonnal. Mindketten házasok voltak, kapcsolatukat sohasem ismerték el nyilvánosan. Lányuk, Horatia titokban született, és a kor társadalmi szokásai szerint Lady Hamilton nem vállalhatta, hogy ő a gyermek anyja. Mivel Nelson hosszú időt töltött a tengeren, sokat leveleztek, így az utókor is megismerhette történetüket. Az admirális 1805-ben bekövetkezett halála után Lady Hamilton adósságokat halmozott fel, 1815-ben halt meg.

A kiállítás kurátora szerint Emma Hamiltonban sokszor csak a szeretőt látják, aki elcsábította a legnagyobb brit admirálist, ez azonban csak egy olyan általánosítás, amely elhomályosított egy ambícióról és kreativitásról szóló életet, egy olyan nőét, aki már azelőtt ismert volt Nagy-Britanniában és Franciaországban, hogy megismerte Nelsont.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top