+ Életmód

Titkolja az ingatlanos, Thomas Mann házát árulja

Thomas Mann

Thomas Mann kaliforniai villáját a mai napon kezdik árulni, az ingatlanirodának pedig jó oka van arra, hogy elhallgassa, az egykori német emigráns építtette.

A mai napon, helyi idő szerint 2 és 5 óra között nézhetik meg a potenciális vásárlók a Los Angelestől nyugatra lévő, San Remo Drive 1550 alatti birtokot és a hozzátartozó kétszintes villát. A 4000 négyzetméteres birtok, amin egy 500 négyzetméteres lakófelületű villa áll, még a környéken is ritkaságszámba megy. Mintha az ember a saját természetvédelmi területén élne – hirdeti az ingatlaniroda. A hirdetésben azonban nem említik, hogy az épületet a nácik elől menekülő, száműzetésben élő Thomas Mann építtette 1941-ben, és 1952-es hazatelepüléséig itt is élt.

thomas mann

Thomas Mann feleségével, Katiával és két unokájukkal kaliforniai otthonukban, 1941-ben.

Sok híres német emigránssal ellentétben Thomas Mann kifejezetten szerette a „csendes-óceáni Weimart”. A napfény, a levegő, a dombok, mind Toscanára emlékeztették az írót. Míg mondjuk Bertold Brecht Kaliforniát egy civilizációtól távoli, szellemtelen provinciának tartotta, vagy míg Hollywoodot Arnold Schönberg egy művészeti lélekkiárusításnak tekintette, addig Mann dúskált a Los Angeles nyújtotta lehetőségekben. Persze szemben mondjuk Brechttel, Nobel-díjas íróként őt sztárként kezelték még Hollywoodban is. Első amerikai felolvasókörútját például a Warner Bros. vezetője, maga Jack Warner szervezte. Vagy elég ha csak egy pillantást vetünk a villában rendezett valamelyik parti meghívottjainak listájára: James Cagney, Edward G. Robinson, Ernst Lubitsch, stb.

Az ingatlanosnak ugyanakkor jó oka van arra, hogy egy szót se ejtsen Thomas Mannról. A 15 millió dolláros ár elég magas ahhoz, hogy a vásárlók ne egy emlékművet akarjanak megvenni. Nem ez lenne ugyanis az első eset, hogy egy egykori emigráns lakhelye emlékművé vált volna. Brecht Santa Monica-i házát például egy ügyvéd házaspár vette meg és újította föl az eredeti tervek alapján, és kifejezetten büszkék arra, hogy azóta turistalátványosság lett az író egykori otthonából. Érthető, ha az ingatlanos úgy gondolja, 15 millió dollárért a vevő mégiscsak azt akar csinálni új otthonával, amit akar. Úgy újítja föl, úgy építi át, ahogy akarja. És ebbe a kultúrturizmus, noch dazu a kultúrdiplomácia ne szóljon bele. Az ingatlan iroda utóbbitól való félelme nem alaptalan, ugyanis már évek óta igyekszik egy kulturális alapítvány megszerezni a villát, mindeddig sikertelenül. Jóllehet erre is volt korábbi példa: Lion Feuchtwanger Aurora nevű villáját a német állam közbenjárásával vásárolta meg évekkel ezelőtt egy alapítvány, potom 1,9 millió dollárért. Azóta ott a német-amerikai cserekapcsolatok központja működik. A kultúrdiplomácia pedig lássuk be, nem jó biznisz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top