+ Képzőművészet

Buddhista szobrok költöznek Rómába

A szobrok egy részét fából faragták, a buddhista faszobrok ritkaságnak, a buddhista művészet legmagasabb kifejezési eszközeinek számítanak. A fából faragott szobrokat alig szokták utaztatni, így ezek Rómába érkezése is különleges esemény – írja az olasz lap.

Keresés a weben

A japán buddhista szobrászat remekművei címmel mutat be 21 páratlan alkotást egy pénteken megnyílt tárlat a római Quirinale-palota kiállítótermeiben.

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban a japán buddhista művészet alkotásai láthatók, amelyek vallási jellegüknél fogva egyébként is nagyon ritkán hagyják el a szigetországban őket őrző templomokat és szentélyeket.

Másrészt a szobrok egy részét fából faragták, és a buddhista faszobrok ritkaságnak, a buddhista művészet legmagasabb kifejezési eszközeinek számítanak. A fából faragott szobrokat alig szokták utaztatni, így ezek Rómába érkezése is különleges esemény – írta a La Repubblica című lap a kiállítást bemutatva.

A szeptember 4-ig nyitva tartó kiállításon a buddhista vallás nagyméretű istenszobrai láthatók – mosolygós, ülő Buddha-szobrok és más, haragos arcú istenek is. A szobrok az úgynevezett Aszuka- és Kamakura-kor közé eső időben, vagyis a 8. és a 14. század között keletkeztek, amikor a nyugati keresztény művészetben is gyakran készültek vallási témájú faszobrok.

A buddhista szobrászművészet a vallási tanításokkal együtt Kínából, Koreán keresztül érkezett Japánba, és fénykorát az úgynevezett Heian-korban, vagyis a 8. és 9. század között érte el az akkor Kiotó városában működő japán császári udvarban.

Itt tudsz a kiállításra online jegyet váltani.

Itt pedig képgaklériát találsz a szobrokról az olasz lapban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top