+ Irodalom

Nyúl Péter, Kacsa Jolán és Bikkmakk Mókus anyukája 150 éve született

Beatrix Potter Kensingtonban született 1866. július 28-án. Lelkes botanikus és művész volt már fiatal korában, első rajzait 23 évesen adta el. Nyúl Péter alakját 1893-ban, egy barátja gyerekének írt levelében teremtette, a nevet saját háziállata alapján választotta.

Nyúl Pétert és barátait, köztük Kacsa Jolánt és Bikkmakk Mókust ábrázoló bélyegeket adott ki a brit királyi posta a mesefigurák megalkotója, Beatrix Potter születésének 150. évfordulója alkalmából csütörtökön.

Hat bélyegen egy-egy karakter, négyen pedig egy-egy jelenet látható, melyek az első, Nyúl Péter kalandjai című könyvből származnak. Az északnyugat-angliai Cumbria megyei postahivatalban – ahová Potter is járt – az írónő születése után feladott levelekre Nyúl Péter bélyegző is kerül, amely Potter egyik korai rajzának másolata alapján készült a főszereplőről – írja a BBC online.

Philip Parker, a királyi posta szóvivője szerint a bélyegek felejthetetlen mesehősöknek állítanak emléket, akiket generációk sora imádott.

A Nyúl Péter kalandjai című kötet egyik első, eredeti kiadását, melyet Potter magánúton adott ki, csütörtökön elárverezik a londoni Dreweatts & Bloomsbury aukciósházban, a becslések szerint 35 ezer fontot (12,9 millió forint) érhet a különleges példány.

Az árverésen licitálni lehet egy Potter készítette karácsonyi képeslapra és egy vízfestékrajzra is, melyet a The Story of Miss Moppet című könyvhöz készített. A cicát ábrázoló, 1906-ban alkotott, Potter aláírásával és jegyzeteivel ellátott illusztráció akár 12 ezer fontot is érhet új tulajdonosának.

Az árverésre bocsátott tárgyakat 1972 óta gyűjtötte John Cawood gyűjtő.

Beatrix Potter Kensingtonban született 1866. július 28-án. Lelkes botanikus és művész volt már fiatal korában, első rajzait 23 évesen adta el. Nyúl Péter alakját 1893-ban, egy barátja gyerekének írt levelében teremtette, a nevet saját háziállata alapján választotta.

Miután több gyermekkönyvkiadó visszautasította, történetét 1901-ban maga adta ki néhány hónappal azután, hogy saját házinyula, Peter elpusztult.

Mivel a könyv sikeres lett, az egyik kiadó úgy döntött, megjelenteti a történetet: a gyerekkönyv azóta több mint negyvenmillió példányban kelt el világszerte.

Potter később a Cumbria megyében lévő Lake Districtbe költözött, egy Windermere-hez közeli farmra, ahol 1945-ben bekövetkezett haláláig élt.

Összesen 24 történetet írt állatokról, az utolsót, A csizmás cica történetét (The Tale of Kitty-in-Boots) szeptemberben adják ki, mivel a kéziratot csak nemrég fedezték fel a Viktória és Albert Múzeum archívumában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top