+ Színház

Nyilvánosságra hozták a Színikritikusok díjára jelöltek listáját

az olaszliszkai

Érdekessége az idei listának, hogy a legjobb zene kategóriában Kákonyi Árpád két darabbal is szerepel: a Mesél a bécsi erdő és a Kohlhaas című produkció zenéjét számos kritikus sorolta a legjobbak közé.

Közzétette a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díjára jelöltek névsorát; a szervezet 37. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

A céhtagok legalább kilencven premier megtekintése után voksolhatnak tizenöt kategóriában. Idén ezt huszonegy színikritikus tette meg, kategóriánként három-három díjazandó produkciót, alkotót megjelölve – közölte a Színházi Kritikusok Céhe.

A díjátadó gálaestet szeptember 21-én tartják, a Színházi Kritikusok Céhe akkor adja át az életműdíjat Székely Gábor rendezőnek, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe kitünteti az évad legjobb új magyar drámáját. Az esemény színhelye a Budapest Bábszínház, az est rendezője Novák Eszter.

A Katona József Színház három produkciójával van az élmezőnyben (A bajnok, Az Olaszliszkai, Sirály), összesen hat kategóriában. Az Örkény Színháznak idén a Mesél a bécsi erdő hozhatja a főbb kritikusi elismeréseket.

A Nemzeti Színház, ahogy tavaly, úgy most is egy Zsótér Sándor-rendezéssel arathat babérokat; a Galilei életéből Trill Zsolt és Törőcsik Mari ismét előkelő helyet szereztek a kritikusoknál. A Vígszínházat Stohl András képviseli az Istenítélet főszereplőjeként.

Két vidéki színház produkciója érintett több kategóriában is: a budaörsi Latinovits Színház Liliomfija és a kecskeméti társulat Macska a forró bádogtetőn című előadása.

A határon túli színházaknak három produkciója szerepel a legjobbak sorában: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nyugalom, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok és Úrhatnám polgár című előadása.

A független szféra alkotóinak kiváló teljesítményei nemcsak a legjobb független előadás kategóriában vannak jelen, hanem megtalálhatók a színészi alakítások, a gyerekelőadások és a díszletek élvonalában is.

Érdekessége az idei listának, hogy a legjobb zene kategóriában Kákonyi Árpád két darabbal is szerepel: a Mesél a bécsi erdő és a Kohlhaas című produkció zenéjét számos kritikus sorolta a legjobbak közé.

A részletes lista itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top