+ Gasztro

340 éves sajtot találtak a tenger alatt

A bádogedényt, amelyben a csípős illatú ételmaradékot megtalálták, további vizsgálatok céljából laboratóriumba küldték. A tárgyra a tengerfenék agyagába préselődve bukkantak rá a búvárok.

Többszáz éves élesztő és márványsajt keverékének tűnő tejtermék-maradványra bukkantak a régészek egy 1676-ban elsüllyedt svéd hadihajó roncsai között.

Az egykor a svéd királyi flottához tartozó, ma a skandináv ország délkeleti partjainál fekvő hajó maradványait kutató régészek szerint a különös lelet egy igencsak szagos, 340 éves sajtdarab lehet.

Biztosak vagyunk abban, hogy valami tejtermék, vaj vagy sajt lehet

– nyilatkozta a Kalmar megyei múzeum munkatársa, Lars Einarsson, akinek a vezetésével zajlik a 126 ágyús, Kronan névre keresztelt hadihajó roncsának feltárása.

Olyan mintha márványsajt és élesztő keveréke lenne, egyfajta igazán érett, nem pasztőrözött sajt

– fogalmazott, hozzátéve, hogy bár elfogult az olyan sajtokkal, „amelyek karaktere az illatukban él”, a feltárt tejtermék-maradványt valószínűleg nem találná mindenki ínycsiklandónak.

A bádogedényt, amelyben a csípős illatú ételmaradékot megtalálták, további vizsgálatok céljából laboratóriumba küldték. A tárgyra a tengerfenék agyagába préselődve bukkantak rá a búvárok, és amikor visszatértek vele a vízfelszínre, a nyomáskülönbség hatására az anyag egy része kiszivárgott a lezárt edényből.

Ekkor ütött meg minket a szag. Biztosan nem ajánlanám senkinek, hogy megkóstolja. Ez egy rakás baktérium

– mondta Lars Einarsson. A régészek a két hétig tartó feltárás alatt egyebek mellett egy gyémántgyűrűt, 14 aranypénzt, valamint jelentős mennyiségű 17. századi gyógyszert is a felszínre hoztak.

A 53 méter hosszú Kronan, amely korának egyik legnagyobb hadihajója volt, 1676. június elsején robbant fel és süllyedt el Öland szigete közelében, manőverezés közben, az egyesült dán-holland hajóhad elleni csata kezdetén. A történészek szerint a Kronan a zord időjárásban túl sok vitorlával próbált éles fordulatot tenni, felbillent, és eközben valahogy lángra lobbant a lőporraktár. A szerencsétlenséget a 800 fős legénységből csupán 42 tengerész élte túl.

A roncsot 1980-ban fedezték fel, azóta a helyszínen csaknem 30 ezer tárgyi leletet – köztük számos bronzágyút, érméket, orvosi felszerelést és mintegy 400 kilogramm emberi csontot találtak a kutatók. Az itteni feltárás Svédország legnagyobb víz alatti régészeti projektje, amely még 2-3 szezonon keresztül folyhat tovább – emlékeztetett Lars Einarsson, aki szerint a teljes feltárást követően lehet, hogy múzeumot nyitnak a Kronan leletei számára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top