+ Film

Mundruczó Kornél új filmjében csoda történik

Hiszek abban a lehetőségben, hogy csodák irányítanak minket. A személyes véleményem az, hogy ha nem lennének csodák, akkor sokkal kevesebbet érne az életünk – meséli Mundruczó Kornél rendező.

Új technikai megoldást felhasználva forgattak levitációs jelenetet Mundruczó Kornél Felesleges ember címmel készülő, a menekültválság közepette játszódó új filmjéhez kedden Budapest belvárosában.

A túlnyomórészt fővárosi helyszíneken forgatott film története egy kiszolgáltatott, ám lebegni képes menekült fiú és egy lecsúszott, meghasonlott magyar orvos különös barátságáról szól. A film kontextusát a mai európai menekültválság adja, ebben a helyzetben történik egy olyan csoda a szereplőkkel, amely megkérdőjelez mindent, amiben eddig hittek.

Hiszek abban a lehetőségben, hogy csodák irányítanak minket. A személyes véleményem az, hogy ha nem lennének csodák, akkor sokkal kevesebbet érne az életünk

– fogalmazott a rendező a keddi forgatás szünetében szervezett sajtótájékoztatón. Mundruczó évekkel ezelőtt kezdett el foglalkozni a bevándorlás témájával, a Téli utazás című Schubert-dalciklushoz korábban filmjeleneteket is forgatott a bicskei menekülttáborban. A Felesleges ember forgatókönyvének első, három évvel ezelőtti kezdőmondata még a „Valamikor a jövőben” volt, az elmúlt bő egy év eseményeinek hatására viszont ezt törölni kellett.

A menekültválsággal való szembenézés nagyon sok mindent árul el rólunk személyesen, és általában az ideológiáinkról is.

A bevándorlás témája sok kockázattal jár, hiszen mindenkinek van róla véleménye. Ugyanakkor nehéz lenne politikai olvasatot adni a forgatókönyvnek, amely inkább egy morális válságban lévő orvos személyén keresztül mesél egy európai válságról.

Mundruczó Kornél rendező (b) és az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombor a rendező Felesleges ember című filmjének forgatásán a fővárosi Murányi utcában 2016. július 26-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Mundruczó Kornél rendező (b) és az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombor a rendező Felesleges ember című filmjének forgatásán a fővárosi Murányi utcában 2016. július 26-án. MTI Fotó: Kallos Bea

A rendező szerint a kontinens „zuhanó állapotban” van, Európában „krízislogika uralkodik”, és „senki nem tud semmit”, ezért a Felesleges ember legalább annyira szól a zuhanásról, mint a repülésről.

A film koncepciójának fontos eleme, hogy a lebegést, a földtől való elemelkedést nem számítógépes utómunkával (CGI), hanem egy olyan különleges felfüggesztési technikával (kamera-riggelés) jelenítik meg az alkotók, amelyet magyar kaszkadőrök, kameramozgató és darus szakemberek fejlesztettek ki, kifejezetten erre a filmre.

Mundruczó Kornél elmondta:

CGI-trükkök helyett azért nyúltak ehhez a technikához, mert szerették volna, ha a budapesti házfal budapesti házfal, az utcán sétáló ember pedig utcán sétáló ember marad, segítve a nézőt minél valóságosabb élményként átélni a föld feletti lebegés csodáját.

A film alkotói több mint egy évet áldoztak arra, hogy a riggelés segítségével megszabaduljanak a hollywoodi szuperhős-filmekből is ismert, CGI által meghatározott képi világtól, és olyan újszerű perspektívát kínáljanak a nézőknek, ahonnan „más szemmel lehet ránézni a történetre”.

Farkas Balázs, a film függesztett kameramozgásért felelős szakembere dicsérte a bevándorló fiatal fiút játszó Jéger Zsombort, aki nagyon jól helytállt a kemény lélekjelenlétet igénylő levitációs jelenetek forgatásánál.

Jéger Zsombort – aki Mundruczó Kornél megfogalmazása szerint minden várakozást felülmúlóan teljesít a május végén kezdődött, és várhatóan augusztus közepéig tartó forgatáson – három hét alatt választották ki a szerepre, miután a korábban kiválasztott színész – egy Németországban menekültstátuszban élő szír fiú – végül nem tudta vállalni a forgatást.

Balsai Móni és Cserhalmi György mellett főszerepet játszik a grúz származású Merab Ninidze is, akit a rendező saját bevallása szerint 15 éve próbált megszerezni egy filmjéhez. Mundruczó Kornél elárulta azt is: a Fehér Isten című előző filmjében is játszott volna a színész, de akkor az utolsó pillanatba lemondta a szereplést, ezért neki kellett személyesen beugrania a rövid szerep erejéig. A színészek mellett valódi menekültek is szerepelnek a filmben, amelyben a menekültválsággal járó káosz lehető legpontosabb megfogalmazására törekedtek az alkotók.

A film gyártását 697 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A tervek szerint a Felesleges embert 2017 második felében mutatják be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top